Hlavní obsah

Invalidní důchodce dostal trest za vraždu, na svobodu ho pustí až v 75 letech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na dvanáct let poslal Krajský soud v Ostravě za mříže třiašedesátiletého invalidního důchodce Ondřeje Touseckého, který loni v červnu kuchyňským nožem zavraždil svého nejlepšího kamaráda, kterého znal už od dětství. Muž, který se pohybuje jen o berlích, si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Ondřeje Touseckého do jednací síně.

Článek

Incident mezi oběma muži se odehrál loni 16. června v rodinném domě v Orlové-Porubě. Ondřej Tousecký u sebe nechával svého kamaráda přechodně bydlet. „Docházelo mezi nimi ke slovním třenicím, které vyústily v situaci, kdy se obžalovaný chopil kuchyňského nože a kamaráda bodl razantně do krku,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Krátce poté se na místo dostavil syn obžalovaného a jeho snacha, kteří obývali jinou část rodinného domu. „Díky první pomoci se podařilo kritický stav obžalovaného odvrátit, ale bohužel se u něj později vytvořila krevní sraženina a po několika dnech zemřel,“ dodal žalobce.

Chodili jsme do jedné třídy, seděli jsme v jedné lavici.
odsouzený

Ondřej Tousecký u soudu řekl, že s kamarádem se znal od dětství. „Chodili jsme do jedné třídy, seděli jsme v jedné lavici,“ řekl. Tvrzení obžaloby odmítl s tím, že by ani nebyl schopen takového útoku, protože je několik let ochrnutý na polovinu těla. „Ničeho jsem se nedopustil, ani jsem k tomu neměl důvod,“ hájil se obžalovaný u soudu.

„Vzal jsem si léky a usnul jsem. Probudila mne silná rána, jako když udeříte kladivem do radiátoru. Přes okno jsem viděl, jak se někdo mihnul přes terasu. Když jsem se vzpamatoval, viděl jsem kamaráda, jak se drží za krk, ze kterého mu teče krev,“ řekl u soudu obžalovaný. Dříve do policejního protokolu řekl, že jeho kamarád si mohl smrtelné zranění způsobit i sám, protože v minulosti často mluvil o sebevraždě.

Trestní sazba v tomto případě činila 10 až 18 let. Soud neshledal žádné polehčující ani přitěžující okolnosti.
mluvčí soudu

Soud ale obhajobě Touseckého neuvěřil. „Seriózní poznatky o přítomnosti další třetí osoby v místnosti nebyly zjištěny, přičemž znalkyně soudní lékařka vypověděla, že zranění, která utrpěl poškozený, nejsou typická pro sebepoškozování, tudíž byla vyloučena i možnost sebevraždy poškozeného. Nejednalo se ani o zranění sebeobranného charakteru. Jedna bodná rána přišla nečekaně i s přihlédnutím k tomu, že poškozený se nacházel v těžkém stupni opilosti, tudíž byl snadnou obětí,“ uvedla v pondělí mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ondřej Tousecký

Na vražedném nástroji navíc byla zjištěna DNA obžalovaného i jeho pachová stopa. „Trestní sazba v tomto případě činila 10 až 18 let. Soud neshledal žádné polehčující ani přitěžující okolnosti a jako přiměřený shledal trest odnětí svobody v trvání 12 let,“ dodala mluvčí.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám