Hlavní obsah

Lékárnice zásobovaly narkomany

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hodně nastydlých zákazníků by muselo chodit do jedné z lékáren na Brněnsku, aby pokryli spotřebu léků s pseudoefedrinem, které se zde od poloviny roku 2009 prodaly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nešlo opravdu o žádné mizivé počty, lékárnice se svou zaměstnankyní zde vyexpedovaly nejméně 70 tisíc balení přípravků Modafen a Nurofen Stop Grip s celkovým obsahem přes 50 tisíc gramů pseudoefedrinu, což představovalo celých pět procent objemu těchto léčiv prodaných v celé České republice. Přípravky ale nekončily u nemocných, nýbrž v narkomanských doupatech.

„Z tohoto množství by podle výpočtu vycházejícího ze znaleckého posudku bylo možné vyrobit přibližně 28 tisíc gramů pervitinu v hodnotě 42 miliónů korun. Obviněné prodávaly tato léčiva v rozporu s právními předpisy, které upravují podmínky pro vydávání těchto přípravků – prodávaly větší množství těchto přípravků jedné osobě, která jim předala několik občanských průkazů různých osob,“ konstatovala policejní mluvčí Pedra Vedrová.

Podnikavé lékárnice si takto přišly nejméně na 2,2 miliónu korun. Nyní jsou stíhané na svobodě a hrozí jim až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám