Hlavní obsah

Loupežná vražda stařenky na Blanensku zůstala nepotrestaná

Právo, Petr Kozelka
Brno

Otázka, kdo zabil před dvěma lety těsně před Vánoci v rodinném domku v Němčicích na Blanensku osmdesátiletou stařenku, zůstane i po čtvrtečním jednání brněnského Krajského soudu nezodpovězena.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Dočkal (vlevo) a Jan Klváček si u soudu vyslechli zprošťující verdikt.

Článek

Senát v čele s Halinou Černou totiž zprostil tři mladíky, kteří podle obžaloby mají na rukou krev osaměle žijící důchodkyně. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že v domku vraždili právě Zdeněk Dočkal a Jan a Lukáš Klváčkovi.

Podle obžaloby se měli tři kumpáni vplížit do domku důchodkyně, v zadní chodbičce ji pak měli udeřit do hlavy a uškrtit. Mrtvou ženu našli v domku její příbuzní, kteří ale nejdříve neměli žádné podezření, navíc přivolaný lékař konstatoval, že žena zemřela nejspíše na mrtvici nebo infarkt.

Kromě těchto stop není žádný důkaz, že by se trestné činnosti dopustili právě obžalovaní.
předsedkyně soudu

„Příbuzní ale rychle zjistili, že v domě chybí peníze i šperky,“ prohlásila soudkyně Černá s tím, že znalci následně zjistili cizí zavinění smrti.

Policisté na místě našli pachové stopy, Dočkalova stopa byla na klikách v domě, stopa Jana Klváčka byla nalezena na peněžence oběti a stopa Lukáše Klváčka byla na krku zemřelé. Podle soudkyně Černé se ale policisté při zpracování důkazů dopustili několika pochybení.

„Navíc kromě těchto stop není žádný důkaz, že by se trestné činnosti dopustili právě obžalovaní,“ upozornila Černá s tím, že bez dalších důkazů existují o jejich vině pochybnosti. Případ ale ještě není u konce, státní zástupkyně se totiž na místě odvolala.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli pár korunám měli zavraždit stařenku

Z vraždy osmdesátileté stařenky, jejíž násilná smrt před dvěma lety otřásla Němčicemi na Blanensku, se v úterý před brněnským Krajským soudem začali zpovídat...

Výběr článků

Načítám