Hlavní obsah

Policie obvinila skupinu šesti lidí za pašování kokainu

– Praha • Aktualizováno

Policie obvinila mezinárodní skupinu šesti lidí, kteří se údajně zabývali dovozem kokainu z Jižní Ameriky. K nelegálnímu dovozu získávali jako kurýry české občany. Kokain byl podle policie následně distribuován v Jihlavě a v pražských klubech movitějším zájemcům z showbyznysu.

Článek

Při domovních prohlídkách zajistili kriminalisté 440 gramů kokainu s obsahem účinné látky 55 procent a 40 000 korun. Městský soud v Brně poslal kromě jedné ženy všechny obviněné do vazby. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Michal Hammer.

V případě odsouzení hrozí čtyřem obviněným za trestný čin nedovolené výroby omamných a psychotropních látek trest odnětí svobody od deseti do 18 let. Zbylým dvěma údajným pachatelů hrozí za stejný trestný čin odnětí svobody od dvou do deseti let.

Detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi skupinu v Praze, Jihlavě a ve Vraném nad Vltavou. Hlavní pachatel má podle policie bohatou trestní minulost. Dříve byl již za prodej pervitinu odsouzen.

Zadržení celé skupiny podle Hammera předcházelo zajištění dvou kurýrů - Čechů, kteří se snažili propašovat kokain do Čech. Prvního zadržela venezuelská policie na letišti v Caracasu s kilogramem kokainu ukrytým v příručním zavazadle.

Druhého kurýra zadržela o několik měsíců později policie v Londýně s pěti kilogramy kokainu v kufru. Oba pachatelé si za to odpykávají dlouholeté tresty v tamních vězeních. Za 6,44 kilogramu látky byl podle mluvčího mohli pachatelé získat až 12 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám