Hlavní obsah

Na přechodu srazil dvě děti, teď stojí před soudem

– Brno
Právo, Petr Kozelka

V polovině září loňského roku šly děti z jedné z brněnských mateřských škol na dopolední procházku. V tu dobu ještě nikdo netušil, že je dělí jen minuty od tragédie. Když totiž skupina 34 dětí přecházela po přechodu pro chodce na Fryčajově ulici Brně, z kopce se přiřítila Avie řízená Pavlem Dekařem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Dekař čeká na zahájení procesu.

Článek

Obstarožnímu autu v klesání selhaly brzdy a před skupinou dětí už řidič nedokázal zabrzdit. Auto smetlo dvě děti, přičemž šestiletá dívenka v nemocnici po nehodě bojovala o život. Větší tragédii zabránily duchapřítomné učitelky, které další děti stačily strhnout stranou. Případ začal projednávat ve čtvrtek brněnský Městský soud.

Když jsem chtěl zabrzdit, tak se nic nedělo, nebylo ani kam uhnout, všude u přechodu byly děti.
obžalovaný

„Před jízdou nedostatečně zkontroloval technický stav 18 let starého vlastního nákladního automobilu, který se nacházel ve zjevně špatném stavu. Nádržka brzdové kapaliny byla zcela prázdná a automobil brzdil až po opakovaném sešlápnutí brzdového pedálu. Proto se mu nepodařilo zastavit před přechodem pro chodce, kde zrovna přecházelo 34 dětí a tři učitelky. Zachytil a srazil dvě děti, děvče utrpělo zhmožděniny hrudníku, zhmožděninu plíce, sériovou zlomeninu žeber, zlomeninu lopatky. Měsíc byla poté v nemocnici, z toho 12 dní v umělém spánku,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce s tím, že druhé sražené dítě, pětiletý chlapec, vyvázl s ránou na hlavě a zhmožděninami.

S vozem příliš nejezdil

Sám Dekař před soudem nijak svou vinu za srážku nepopíral. „S tou Avií jsem moc nejezdil, před jízdou jsem provedl vizuální kontrolu, světla, pneumatiky a tak. Nádržku s brzdovou kapalinou jsem ale nekontroloval, protože to se musí sejmout čelní maska. Při jízdě před nehodou jsem několikrát brzdil i zastavoval a žádný problém nenastal. K přechodu jsem přijížděl relativně pomalu, vůbec jsem nečekal, že to nezastaví. Když jsem chtěl zabrzdit, tak se nic nedělo, nebylo ani kam uhnout, všude u přechodu byly děti, jen jsem zakřičel z okna, že nemůžu zastavit,“ prohlásil před soudem Dekař.

Učitelky duchapřítomně děti na přechodu strhly k sobě, Dekař se podle svých slov snažil vtěsnat do mezery, která tak vznikla na přechodu, ale to se mu nepodařilo a dvě děti strhl. Auto pak zatavilo na obrubníku za přechodem. Sražená dívenka má podle svého otce dodnes problémy, bojí se sama přecházet, má strach z velkých aut. Za obecné ohrožení z nedbalosti může soud Dekaře potrestat až osmi lety vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám