Hlavní obsah

Matka, která měla zabít své novorozené dítě, stojí před soudem

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Vraždu novorozeného zdravého chlapečka začal řešit ve středu dopoledne liberecký krajský soud. Na lavici obžalovaných usedla jeho 30letá matka, kterou obžaloba viní z toho, že v červnu 2009 chlapce sama doma v Liberci porodila a následně jej udusila pravděpodobně ručníkem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V době porodu byl doma i otec dítěte, s nímž má žena již jedno dítě. Ženě dokonce do koupelny přinesl nůžky, aby mohla přestřihnout pupeční šňůru. Ani on ale pomoc záchranářů na místo nepřivolal. Teprve druhý den se svěřil svému otci, jenž do bytu zavolal záchrannou službu.

„Dítě leželo zabalené v nějakém modrém ručníku anebo dece na pračce. Bylo umyté i celá koupelna byla uklizená. Žena s námi spolupracovala, nebyla hysterická, stále se omlouvala a odjela s námi na gynekologickou prohlídku,“ popsala ve středu u soudu záchranářka, která s lékařem do bytu přijela.

Také liberecký lékař uvedl, že na dítěti nebyly na první pohled žádné stopy po násilí. „Vzhledem k okolnostem jsme ale na místo přivolali policisty a ti následně kriminální službu,“ uvedl lékař.

Příčinou smrti je udušení

Sama matka neuměla své jednání u soudu vysvětlit. Těhotenství zjistila až v pokročilém stupni a ani jednou nenavštívila lékaře. Nikomu o něm neřekla. „Nebylo na to mě vidět ani při prvním dítěti, přibrala jsem asi jen čtyři kila a stále jsem menstruovala. Když jsem začala rodit, šla jsem do koupelny a porodila do záchodové mísy, dítě nejevilo žádné známky života, neplakalo ani neotevíralo pusinku,“ líčila u soudu žena.

Na svého přítele zavolala z koupelny, aby jí přinesl nůžky na přestřižení pupeční šňůry. „Nepamatuji se, co jsem mu řekla, asi aby nikoho nevolal. Pak odešel do práce a nechal nás tam se synem samotné,“ pokračovala žena

Její přítel a otec dítěte odmítl u soudu vypovídat. V přípravném řízení podle spisu uvedl, že ho žena prosila, aby nevolal záchrannou službu. Mezi oběma v té době už panovaly rozpory.

Znalec z oboru patologie a soudního lékařství u soudu vypověděl, že jedinou příčinou smrti dítěte bylo zadušení. „Nemělo na těle žádné stopy po mechanickém poškození, nezemřelo v důsledku nemoci anebo porodu,“ popsal znalec.

Liberecký soud tak v průběhu jednoho měsíce řešil už druhý případ vraždy novorozence matkou. V březnu poslal na 13,5 roku do vězení ženu z Jablonného v Podještědí, která také porod tajila a bezprostředně po něm novorozenou holčičku udusila a několik dní skladovala doma ve skříni.

Pokud soud prokáže ženě vraždu, hrozí jí až patnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám