Hlavní obsah

Bývalý lékař věznice prodával s komplicem léky na internetu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z neoprávněného prodeje léků obsahujících psychotropní nebo omamné látky obvinili ostravští kriminalisté dva muže. Jeden z nich, 42letý lékař z Novojičínska, který měl být v minulosti doktorem ostravské věznice Heřmanice, léky obstarával. Jeho 37letý komplic z Karvinska je nabízel a prodával prostřednictvím internetu. Oba muži jsou ve vazbě, hrozí jim trest odnětí svobody na 8 až 12 let.

Článek

Případem nelegálního prodeje léků se kriminalisté zabývají od letošního ledna. Na stopu je přivedly indicie, že někdo prodává ve velkém neoprávněně léky obsahující psychotropní či omamné látky. Lékař je obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

„Zhruba od poloviny roku 2007 až do zadržení, ke kterému došlo letos v březnu, obstaral a prodal ve více než 40 případech druhému muži tisíce balení léků. Z jedné ostravské lékárny odebral jakožto doktor bez lékařského předpisu téměř 6 700 balení více než 90 druhů léků, přičemž přes 5000 balení obsahovalo dvacítku druhů léků, které jsou označeny jako psychotropní nebo omamné látky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Rozeslal desítky druhů léků v řádech tisíců balení.
mluvčí policie

Potvrdila, že doktor věděl, že jedná neoprávněně, že léky budou použity pro nezákonný prodej a že některé z nich obsahují návykové látky. Stejný skutek kladou policisté za vinu i jeho komplici, který léky prodával od konce roku 2007.

„Muž rozeslal desítky druhů léků v řádech tisíců balení, přičemž přes 2000 balení a asi 6000 samostatných tablet více než 10 druhů léků obsahovalo psychotropní látky. Léky nabízel prostřednictvím internetu, například na diskusích s tematikou zdraví, nebo telefonicky,“ popsala mluvčí.

Lidé platili víc než v lékárně

Podle ní překupník evidoval stovky zájemců o léky. „Někdo si objednal krabičku, jiný více. Muž je prodával na různých místech Moravskoslezského kraje, část však putovala do celé republiky, zejména do Prahy,“ informovala Štětínská. Za léky lidé zaplatili víc než v lékárně, dvojice si totiž účtovala provizi.

Dvojici zadrželi kriminalisté letos 21. března na Karvinsku. „Stalo se to ve chvíli, kdy lékař předal muži nové zboží určené k distribuci. Oba byli překvapeni, nekladli žádný odpor,“ sdělila policejní mluvčí s tím, že při domovních prohlídkách a prohlídkách vozidel a pozemků byly nalezeny různé léky a větší finanční obnos. Byly zajištěny i počítače a řada listin, které budou nyní zkoumat policejní experti.

Milióny korun

„Podle zadokumentovaných skutečností měl muž z Karvinska prodejem léků utržit milióny korun,“ naznačila Štětínská.

Odmítla ale potvrdit, že obviněným lékařem je bývalý doktor ostravské věznice. Tuto informaci ale přinesl Český rozhlas, kterému ji potvrdil ředitel věznice Petr Kadlec. Upozornil ale, že s prací lékaře s odsouzenými nemá kauza nic společného. „Rozhodně to není pro nás příjemná informace," doplnil Kadlec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám