Hlavní obsah

Majitele cestovky vyšetřuje policie, přišlo na něj 20 trestních oznámení

Právo, Patrik Biskup

Už dvě desítky trestních oznámení eviduje pražská policie na cestovní agenturu Marka Holuba, který zprostředkovává zájezdy přes internetový portál Kup a Leť. Poškozeni jsou klienti, kteří Holubovi v loňském roce zaplatili za luxusní dovolenou desítky tisíc korun, ale nikam neodletěli. Dodnes jim Holub, který dál podniká v cestovním ruchu, peníze dluží.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Vyšetřování Holuba, který je podezřelý ze zpronevěry v celkové výši půldruhého miliónu korun, se táhne od loňského léta. Policie ho ale dosud neobvinila ze žádného trestného činu.

Mluvčí pražské policie Jana Röslerová uvedla, že případ je velmi rozsáhlý a navíc se během prověřování objevily nové závažné skutečnosti, které směřují k podezření na další možné porušení zákona, a to zejména z oblasti daní.

„Vyšetřovatelka proto přizvala dalšího soudního znalce, aby se seznámil se zajištěným důkazním materiálem a vypracoval posudek. Znalec je ale vytížený a nejméně měsíc potrvá, že budeme mít k dispozici jeho vyjádření. To bude podstatné pro rozhodnutí v této věci,“ vysvětlila Röslerová.

Poškození klienti jsou ale postupem policie šokováni. „Nedostala jsem vůbec žádné vyrozumění, jak vyšetřování probíhá. Od srpna loňského roku, kdy jsem podala trestní oznámení, mne policie ještě ani nevyslechla jako poškozenou. Požádám proto o nahlédnutí do spisu, a pokud tam zjistím nějaké průtahy ve vyšetřování, podám oficiální stížnost,“ řekla Právu Eva Dřímalová z Kladna, která je profesí trestní soudkyní a která přišla o 170 tisíc za zájezd do USA.

Holub: S poškozenými to řeším

Podle ní policistům nic nebrání v tom, aby v době, kdy znalec pracuje na posudku, prováděli další vyšetřovací úkony včetně výslechu poškozených. Komunikaci s Markem Holubem ohledně dluhu už vzdala. „Pokaždé, když mu zavolám a zeptám se ho, jak to bude s vrácením peněz, dostanu odpověď, že mi každým dnem musejí dorazit na účet. Samozřejmě že nikdy žádné peníze nepřijdou,“ dodala Dřímalová.

Podobně reagoval i domažlický podnikatel Jaroslav Pangrác. „Dluží nám přes sto deset tisíc korun za letenky do Mexika. Vůbec nemám ponětí, jak je policie s případem daleko. Nikdo mne zatím ještě nekontaktoval,“ řekl Pangrác.

Sám Marek Holub, který v současnosti působí jako jednatel a společník firmy Holiday on line s.r.o., v rozhovoru s Právem problémy s platbami připouští. „S poškozenými to řeším a relativně rychle by to mělo být vyřízené,“ prohlásil Holub. Podle něho se to týká patnácti případů. „Internetové objednávky zájezdů v tuto chvíli nepřijímáme, máme ale své stálé klienty, pro které zájezdy nadále pořádáme. To, jak budeme pokračovat, záleží na výsledcích policejního vyšetřování,“ konstatoval Holub s tím, že kriminalisté zabavili veškeré účetnictví firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám