Hlavní obsah

Roztavené sklo vyřadilo firmu na Znojemsku z provozu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonice

Deset miliónů korun podle předběžného odhadu škod způsobila v úterý prasklina vany s roztaveným sklem ve výrobním podniku společnosti Saint-Gobain Vertex v Hodonicích na Znojemsku. Na několik hodin zaměstnala i hasiče.

Článek

”Hasiči k ohlášené mimořádné události vyjížděli krátce před půl devátou hodinou. Na místě je čekala prasklá vana, ze které vytékalo roztavené sklo, odhadem se mohlo jednat až o 150 tun skloviny. Ještě před příjezdem hasičů se do ochlazování skla, vytékajícího do záchytné vany, pustili pracovníci firmy,” řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Z vany, kde byl asi 120 centimetrů vysoký sloupec skla, jehož teplota byla kolem tisíce stupňů, roztavená hmota neustále vytékala a v okamžicích největšího nasazení ji chladilo třináct proudů vody.

Podmínky jako v sauně

”Ta se okamžitě měnila v páru, takže zásah byl velmi náročný na síly hasičů i pracovníků firmy, v prostředí vysoké teploty a množství páry se museli často střídat. Teprve když se podařilo pomocí šest metrů dlouhé proudnice dostat proud vody přímo do praskliny, pravděpodobně pomocí ochlazení se otvor zacelil sklovinou a přestala dále unikat. V té době ale ve vaně zůstalo už jen asi dvacet centimetrů skloviny,” popsal další postup v nezvyklém zásahu mluvčí.

Už brzy po příjezdu prvních jednotek hasičů nastal problém s nedostatečným tlakem vody v hydrantech. Zatímco hasiči reagovali povoláním dalších jednotek, zástupci firmy zapnuli čerpadla pro posílení tlaku vodou z Dyje. Doprava vody cisternami proto nebyla nutná, posily ale přišly vhod pro střídání zasahujících hasičů v blízkosti vany, kde panovaly podmínky srovnatelné s pobytem v sauně. Krátce po jedenácté hodině měli hasiči situaci pod kontrolou, o hodinu později hlásili konec akce.

Příčiny vzniku praskliny budou předmětem dalšího šetření expertů. Zástupci firmy vyčíslili přímou škodu na vytečené sklovině na asi půl miliónu korun. Odhad celkové škody je ale podstatně vyšší. Havárie zničila technologii asi za deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám