Hlavní obsah

Za vraždu v bazaru hrozí recidivistovi doživotí

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Doživotí hrozí 43letému Aleši Kalejovi z Domažlicka za brutální vraždu majitele bazaru v Domažlicích. Tu měl spáchat se záměrem získat peníze. Jeho kauzu projednával v úterý plzeňský krajský soud.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Aleš Kaleja při příchodu do soudní síně.

Článek

Podle žaloby došlo k činu loni v polovině listopadu v domažlickém bazaru, kde Kaleja fyzicky napadl muže, kterého třikrát uhodil pěstí do obličeje. Muž upadl na zem, kde mu útočník dupal na hlavu, čímž mu způsobil těžká zranění mozku, kterým podlehl. Napadenému pak odcizil peněženku s šesti tisíci korunami a odešel.

V inkriminovaný den odjel Kaleja podle své výpovědi do Domažlic pro sociální podporu. Zašel do dvou heren, kde vyhrál další peníze, a také do bazaru.

Když jsem se probral, bylo tam plno krve, nemám to rád, a tak jsem odešel.
obžalovaný

„Ten majitel nebyl nějak v náladě, osopil se na mě a poslal mě někam. Pak mě chytil za rukáv, až mi roztrhl bundu. Bál jsem se, že mě praští, a tak jsem mu dal tři rány pěstí do hlavy, padl dozadu na regál, a když spadl na zem, chvíli se nehýbal. Pak se obrátil na bok, říkám mu, ať vstane,“ uvedl Kaleja před soudem s tím, že pak dostal epileptický záchvat, padl na elektrické topení a s ním na hlavu ležícího muže.

„Když jsem se probral, bylo tam plno krve, nemám to rád, a tak jsem odešel,“ dodal. Popřel, že by poškozenému šlapal na hlavu, prý to nikdy nedělá.

Znalci ale uvedli, že není možné, aby poškozený ke smrtelným zraněním hlavy přišel tak, jak to popsal Kaleja.

Otisky obuvi na čele mrtvého

„Na čele poškozeného byly nalezeny otisky obuvi, muselo jít o silnou intenzitu dupání,“ vysvětlili. Podle znalců jde v případě Kaleji o člověka nezdrženlivého, asociálního se sníženým prahem agresivity.

„Vzhledem k tomu, že užil před činem alkohol a pervitin, byly jeho ovládací schopnosti sníženy, rozpoznávací nikoli. Nešlo ale o žádný chorobný afekt. Jde o osobu psychopatickou na úrovni slaboduchosti. Motiv jeho činu byl podobně jako v předcházející trestné činnosti zištný,“ je uvedeno v jejich posudcích. A jak se shodli, resocializace žalovaného je prakticky nulová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám