Hlavní obsah

Vrchní soud o tři roky snížil trest korupčníkům z Brna

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

O tři roky snížil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci trest bývalému starostovi Brna-Žabovřesk Aleši Kvapilovi(61) a někdejšímu tajemníkovi městské části Brno–střed Radovanu Novotnému (47) za to, že si řekli o úplatek při jednáních o výstavbě polyfunkčního objektu Sonocentrum. Oba si tak za mřížemi odsedí jen čtyři roky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radovan Novotný (vlevo) s Alešem Kvapilem

Článek

Kvapil, který před vypuknutím korupčního skandálu figuroval na volitelném místě kandidátky ODS do Sněmovny, musí navíc zaplatit pokutu jeden milión korun, Novotný půl miliónu, tedy oba dvojnásobek toho, co jim loni 7. září vyměřil brněnský Krajský soud (KS).

Kauza vypukla loni v polovině února, kdy byl Novotný zatčen při přebírání miliónu korun. Na policii se totiž několik dnů předtím obrátil brněnský podnikatel Jiří Štopl s tím, že od něj oba muži požadují úplatek za nedělání problémů při stavbě multifunkčního domu.

Obžalovaní po předchozí domluvě a následné vzájemné součinnosti chtěli využít postavení Kvapila jako starosty a po Štoplovi požadovali nejdříve úplatek čtyři milióny korun, později ho snížili na jeden milión, který pro oba převzal Novotný jako organizátor akce. Štopl si však své schůzky s Novotným, na nichž se hovořilo o penězích, nahrával a policisté pak už šli najisto.

Vrchní soud nahrávky jako důkaz uznal

U VS se Kvapil i Novotný domáhali zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. Shodně namítali, že KS interpretoval jednotlivé důkazy jinak, než ve skutečnosti vyznívají, a navíc jednostranně v jejich neprospěch. Výpověď svědka Štopla pak označili za nevěrohodnou. Argumentovali rovněž tím, že zvukové záznamy, které je usvědčily, byly pořízeny zmíněným svědkem bez jejich souhlasu, a tudíž je nelze použít k důkazu v trestním řízení. Navíc dle závěrů znalce obhajoby tyto záznamy byly upraveny.

VS to však neakceptoval. „Skutkové závěry krajského soudu jsou správné. Procesní jsou i všechny důkazy, tedy i zvukové záznamy. Zásahy v nich sice byly, ale to na žádost policie kvůli zvýraznění určitých věcí. Je jich však tolik, že nějaká manipulace by jejich obsahu nemohla dávat jiný smysl,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Vladimír Štefan. Nižší trest VS uložil podle něj proto, že u obžalovaných použil mírnější právní kvalifikaci se sazbou od dvou do osmi let.

„To z důvodu, že v této kauze nebyli v pozici úředních osob. Peněžitý trest byl ale s ohledem na majetkové poměry a výši úplatku i při mírnější kvalifikaci mírný. Proto jeho zvýšení,“ konstatoval Štefan.

Korupčníci i jejich advokáti verdikt VS odmítli komentovat. „Podáme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ utrousil jen při odchodu z budovy soudu Kvapilův obhájce Petr Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám