Hlavní obsah

Soud vrátil kauzu údajného "vora v zakoně" k novému projednání

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Pražský vrchní soud vrátil větší část kauzy arménského podnikatele Andranika Soghojana, kterého policie označila za tvz. vora v zakoně, zpět Městskému soudu v Praze. Soghojana, který je nyní v rodné zemi, a dalších pět cizinců viní státní zástupce z objednání vražd.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan (vlevo)

Článek

Městský soud se tedy bude muset znovu zabývat zosnováním pokusu vraždy jiného arménského podnikatele na Václavském náměstí a zastřelením řidiče Sazky. V obou případech se přitom najatý vrah spletl a snažil se zavraždit někoho jiného, než měl.

Podle obžaloby si obě vraždy objednal Soghojan. Vrchní soud naopak potvrdil dvěma z šesti obžalovaných původně uložené tresty 3,5 roku, respektive 18 měsíců, přičemž první se týká vydírání a druhý nedovoleného ozbrojování.

Soghojan mezi nimi není. Původní osvobozující verdikt týkající se vražd označil odvolací soud za předčasný a ostře ho zkritizoval.

Soghojan nedorazil

Arménský podnikatel Andranik Soghojan nedorazil na úterní odvolací řízení u pražského vrchního soudu.

Podle dostupných informací zůstává v rodné Arménii, kam odcestoval koncem loňského roku, když ho prvoinstanční soud nepravomocně zprostil obžaloby a tím pádem i propustil z vazby.

Naplnily se tak dřívější obavy protimafiánského útvaru, že muž, kterému u nás hrozí 25 let vězení za objednání vraždy, jejíž nevinnou obětí se stal řidič Sazky, se bude vyhýbat spravedlnosti.

Jeho český advokát Eduard Bruna v pondělí řekl Právu, že Soghojan mu v pátek poslal mailem omluvu, podle které se léčí se žloutenkou a zánětem očí. Přiložil prý i lékařskou zprávu.

Sliboval, že se vrátí

„Nyní je v lázních na nutných rehabilitacích, což je důvod, proč se omlouvá a nedorazí. Žádal, aby soud jednal v jeho nepřítomnosti,“ přiblížil Právu Bruna.

Soghojan se údajně vrátil do svého rodiště Gjumri, tedy druhého největšího města Arménie. Podle tamních médií měl Soghojan, přezdívaný ve vlasti Zap, v plánu v gjumriském podsvětí zjednat pořádek.

Řešení sporů mezi jednotlivými zločineckými skupinami je přitom jedna z povinností tzv. vorů v zakoně. Soghojanův advokát Bruna ale už v lednu odmítl, že by jeho klient odjel řešit nějaké spory zločineckých struktur.

Prý musel domů kvůli zdravotním problémům s oční protézou, kvůli níž měl během celého soudního procesu v ČR na očích sluneční brýle. Podle Bruny má Soghojan v rodišti odborníky, kteří se mu o oko starají.

„Můj klient ale do Česka pravidelně telefonuje a říkal mi, že se sem určitě vrátí. Kdy, to mi neřekl,“ odmítl tehdy Bruna dřívější obavy státního zástupce, že by Soghojan uprchl z Česka. Jenže od té doby se arménský podnikatel v ČR neukázal.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Přitom pokud pražský vrchní soud v úterním odvolacím řízení uzná Soghojana vinným z objednání vraždy a uloží mu vysoký trest, nelze příliš očekávat, že by se následně cizinec dobrovolně v Česku objevil. Naše úřady by tak musely Arménii požádat o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám