Hlavní obsah

Starosta Chropyně: Ráno slunko nemohlo vůbec přes kouř prosvitnout

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chropyně
Aktualizováno

„Hořel tam balicí materiál, plasty, vítr to přiživoval, takový oheň nikdo z lidí v Chropyni ještě neviděl a snad ani neuvidí. Ráno pak slunko vůbec nemohlo přes mraky kouře prosvitnout,“ řekl v pátek ráno k mohutnému požáru starosta Chropyně Jaroslav Hloušek.

Článek

„Každou hodinu jsme už od jedné hodiny v noci opakovaně hlásili v místním rozhlase, že se nemá vycházet a větrat,“ dodal Hloušek.

Lidé v Chropyni byli opravdu vystrašeni. „Bodejť by ne, silně to tu foukalo, kdyby se vítr otočil, nevím, jak by to s námi dopadlo,“ podělil se o dojmy správce kulturního domu v sousedství hořící továrny Pavel Topič, zatímco u plotu utišoval svého na hasiče vyděšeně štěkajícího a kňučícího zlatého retrievera.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hustý dým zcela zahalil slunce nad městem.

„První výsledky laboratorních zkoušek neukázaly hodnoty, které by byly pro lidi nebezpečné, čekáme na další výsledky rozborů specializované laboratoře,“ sdělil s mírným ulehčením starosta Hloušek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Policejní vrtulník podvěsovým vakem na vodu zasahuje na místě požáru.

„Je to opravdu velký požár. Něco podobného, možná v ještě větším rozsahu, jsme zažili před pár lety, když hořela skládka pneumatik u Uherského Brodu,“ uvedl vedoucí oddělení zvláštních úkolů a krizového řízení Zlínského kraje Karel Malinovský.

Uzavřená oblast v okruhu pěti kilometrů

„Policisté uzavřeli oblast v okruhu pěti kilometrů. Stále apelujeme na lidi v Chropyni a okolí, aby ve vlastním zájmu zachovali disciplínu a dbali pokynů hasičů, policistů a samospráv obcí,“ řekla mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

„Vzhledem k objemu uskladněných plastů (odhadem jde o množství 1300 - 1500 tun) stále ještě není oheň pod kontrolou. Enormní spotřeba vody na hašení přiměla hasiče použít i vodu z chropyňského rybníka a jednotkám v hašení pomáhá i přivolaný vrtulník,“ tlumočil v 10 hodin závěry krizového štábu Kroměříže mluvčí tamní radnice Pavel Zrna.

"Pro město Kroměříž zatím stále vane příznivý vítr, který žene hustý kouř mimo město do prostoru mezi Kroměříží a Hulínem. Zdraví lidí v Kroměříži ale ohroženo není,“ ujistil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám