Hlavní obsah

Otisky prstů lze sejmout z obálky i bankovek

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sejmutí otisků prstů z papíru je pro kriminalisty běžnou činností, otisky totiž lze sejmout téměř ze všeho. O tom, v jaké formě se otisky na papíru, obálkách či bankovkách zachovají, však rozhoduje řada vnějších faktorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kvalitu otisku ovlivňuje například to, jak se člověk potí, neboť třeba nervózní člověk se potí více než klidný. Otisky prstů a dlaní jsou totiž z více než 98% tvořeny vodou, zbytek jsou kyseliny. Člověk, který se potí, pak má otisky kvalitnější.

„Důležitá je také prašnost, vlhkost vzduchu či teplota v místě, na kterém se předmět s otiskem nachází,“ řekl Novinkám Radim Conk ze specializovaného odboru pražské policie.

U čerstvých stop kriminalisté využívají tzv. mechanickou metodu, nebo-li suchou cestu, při které využívají kontrastní prášek, pomocí kterého se podaří případnou stopu vyvolat.

U starších stop, kde se již odpařila voda a zůstaly v otisku jen kyseliny, se používá k vyvolání chemických látek. „Oproti mechanické metodě nejsou výsledky hned viditelné, neboť po aplikaci trvá chemický proces několik dnů,“ doplnil Conk.

Na bankovkách komplikuje vyvolání otisků speciální bankovní potisk, neboť požadované tvary a obrazce otisku bývají zkreslené. Na okrajích však není ochranný potisk tak silný a sejmutí otisků je snazší.

Otisky na obálce s penězi nabídl jako důkaz uplácení poslanec Jaroslav Škárka. Tvrdí, že 170 000 korun dostal od Víta Bárty za loajalitu ke straně. Na obálce jsou prý jen jeho a Bártovy otisky.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám