Hlavní obsah

Bývalý agent Minařík znovu před soudem obhajuje svou nevinu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Druhou šanci prokázat svou nevinu dostal bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Pavel Minařík. Soud už ho jednou poslal do vězení na šest let, jenže Nejvyšší soud nařídil nové projednání případu, ve kterém někdejší špion čelí obžalobě z pojišťovacího podvodu. Minařík si ze svého trestu už několik měsíců odseděl, s novým procesem u brněnského Krajského soudu se ale dostal na svobodu.

Článek

Vousatý případ má kořeny už před čtrnácti lety na Ukrajině, kde měl Minařík zfingovat nehodu nákladního auta a pak po pojišťovně požadovat 41 miliónů korun za shořelý náklad. Podle žalobce nehodu Minařík zinscenoval se svými kumpány z někdejší KGB, kteří náklad zapálili.

„Očekávám, že to, co jsem říkal od začátku vyšetřování, tedy že jsem nevinný, se nyní konečně potvrdí. Deset měsíců a pět dní ve vězení mi úplně stačilo,“ prohlásil ve čtvrtek u soudu Minařík.

U soudu bude znovu vypovídat i klíčový svědek, řidič nákladního auta Miroslav Valenta. Ten nejprve po celé události tvrdil, že dostal smyk na olejové skvrně a sjel do příkopu, kde auto vzplálo. Exagent pak dostal od pojišťovny 6,5 miliónu korun.

Po pěti letech ale řidič svou výpověď otočil o 180 stupňů a prohlásil, že ho zastavili Minaříkovi přátelé, vyhodili jej z auta a náklad zapálili. Soud bude muset ještě vyslechnout exšpiónova ukrajinského obchodního partnera a utajenou svědkyni.

Minařík si vydobyl v tajné službě ostruhy plánováním útoku na Rádio Svobodná Evropa, kam byl vyslán koncem šedesátých let. Už měl nachystané i plánky umístění náloží, ale nakonec se v roce1974 vrátil zpět a stal se hrdinou, o kterém dokonce zpěvák Josef Laufer složil píseň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám