Hlavní obsah

Ostravský soud vyměřil tresty obchodníkům s kokainem

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Tresty od čtyř do devíti let vyměřil v úterý ostravský krajský soud třem obchodníkům s kokainem, kteří do února minulého roku zásobovali drogami Ostravu a okolí. Hlavní obžalovaný, Albánec Val Preka, dostal za dovoz zhruba dvou kilogramů kokainu devět let, jeho komplic z Kosova Bekim Syla stráví v českém vězení osm let. Dalším odsouzeným je Ital, jenž za prodej velkého množství dovezené drogy dostal čtyři roky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z obchodování s drogami se před ostravským soudem zodpovídají Calogero Massimiliano Di Gregorio (vlevo) a Val Preka (vpravo).

Článek

Spolu se čtyřmi cizinci ostravský soud potrestal také českého občana Viktora Šrámka, který vyvázl pouze s podmíněným trestem, protože mu byl prokázán pouze prodej 15 gramů heroinu.

Hlavním pachatelem, který dostal nejpřísnější trest, byl Val Preka. Ten stál na počátku obchodního řetězce a drogu získal od nezjištěných pachatelů v Holandsku. Role druhého odsouzeného Bekima Syly spočívala v tom, že najímal kurýry, kteří zboží přepravovali přes Německo a Polsko do České republiky. Podle obžaloby tímto způsobem v září roku 2009 přivezli do Ostravy půl kilogramu kokainu, v únoru minulého roku pak dalších 1500 gramů.

Zhruba jeden kilogram od obžalovaných dovozců pak převzal Ital, žijící v Ostravě jménem Calogero Massimiliano Di Gregorio, který pak drogu prodával dalším lidem. Čtvrtým odsouzeným je český občan Viktor Šrámek, jehož role v případu je ale jenom okrajová. Jako jediný není ve vazbě.

Pomohla nastrčená agentka

Skupinu obchodníků s kokainem, kteří operovali například ve Stodolní ulici a dalších místech v Ostravě, policisté sledovali před jejich zatčením delší dobu. Usvědčit se je podařilo díky velkému množství telefonních odposlechů a také díky nastrčené agentce, která předstírala zájem o nákup drogy.

Třem obžalovaným cizincům hrozil trest v rozmezí od osmi do dvanácti let. Soud se ale nakonec rozhodl obžalovanému Italovi vyměřit trest hluboko pod dolní hranicí trestní sazby.

„Zohlednili jsme jeho postoj. Se soudem spolupracoval, v plném rozsahu se doznal a pomohl usvědčit spoluobžalované,“ konstatovala soudkyně při vyhlašování verdiktu.

Ostatní obžalovaní buď odmítli vypovídat, nebo popírali, že by s drogami obchodovali. Rozsudek zatím není pravomocný, protože Val Preka se proti němu okamžitě odvolal. Bekim Syla a Calogero Massimiliano Di Gregorio si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Jediným, kdo trest přijal, byl Viktor Šrámek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám