Hlavní obsah

Taxík se srazil s vlakem na stejném přejezdu, kde se stala nehoda s 26 zraněnými

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Hoštice

Už k druhému střetu vlaku s autem během čtyř dnů došlo na železničním přejezdu mezi Velkými a Malými Hošticemi na Opavsku. Zatímco středeční nehodu odneslo zraněním 26 lidí, při střetu vlaku s taxíkem, ke kterému došlo v noci z pátku na sobotu, se zranili tři lidé.

Článek

K nehodě došlo tři minuty po půlnoci. Jednadvacetiletý taxikář z Opavy jel ve směru od Malých Hoštic na Velké Hoštice a Kravaře.

„Při vjetí, v této chvíli na nezabezpečený železniční přejezd označený výstražnými kříži, nerespektoval houkání osobního motorového vlaku, který přijížděl od železniční zastávky Velké Hoštice. Na přejezdu došlo ke střetu, auto narazilo přední částí do pravé přední části vlaku,“ popsal opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Ve vlaku jelo v té době 28 lidí, a to včetně strojvedoucího a vlakvedoucí. Nikdo z nich se při nehodě nezranil. Lehké zranění utrpěla posádka osobního vozu, řidič i jeho dva spolujezdci. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče i strojvedoucího negativní. Škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun, z toho 20 tisíc na autě a 80 tisíc na vlaku. Provoz na trati Hlučín – Opava-východ byl obnoven v 2.25 hodin.

„Železniční přejezd je v současné době zabezpečen pouze výstražnými kříži a strojvedoucí jsou povinní před přejezdem dávat zvukovou návěst Pozor. Dle prvotního šetření Drážní inspekce byla přijatá opatření na poškozeném železničním přejezdu dostatečná,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle Černohorského v úseku, kde k nehodě došlo, musí nyní všechny vlaky zpomalit na 10 kilometrů za hodinu a strojvedoucí mají pokyn pískat. Důvodem je nehoda, která se stala už ve středu 30. března. Tehdy vjel řidič polského kamiónu, který převážel jogurty, na železniční přejezd ve chvíli, kdy jel po trati osobní vlak. Ve vlaku v tu dobu cestovalo 120 lidí, 26 z nich se při střetu vlaku s kamiónem zranilo. Tři z nich včetně malého dítěte museli být hospitalizováni v nemocnici.

Polák, který kamión řídil, tvrdil, že kvůli oslnění sluncem přehlédl světelnou signalizaci. Podle mluvčího Drážní inspekce Drápala bylo prokázáno, že signalizace fungovala. Škoda, způsobená srážkou, je prozatím vyčíslena na 1,5 miliónu korun. Řidič už byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám