Hlavní obsah

Koupil si falešné vysvědčení, hrozí mu tři roky vězení

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Za dvanáct tisíc korun si devatenáctiletý mladík z Královéhradecka koupil falešné maturitní vysvědčení, aby snáze našel zaměstnání. Teď mu hrozí až tříleté vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Mladík při loňském několikaměsíčním hledání místa opakovaně slyšel od zaměstnavatelů, že požadují maturitu. On ale studoval na středním odborném učilišti, kde na konci dostal jen výuční list. Rozhodl se tedy, že si maturitní vysvědčení koupí prostřednictvím sociální sítě.

„Na internetu objevil diskuze, kde si lidé anonymně vyměňují zkušenosti s koupí vysvědčení. Získal také informace, že zaměstnavatelé vysvědčení pouze zakládají a informace o jeho pravdivosti neověřují. Přes internet našel člověka, který maturitní vysvědčení nabízel, napsal mu a po krátké době se dočkal odpovědi. Měl pouze doplnit informaci, v jakém oboru maturitní vysvědčení potřebuje.

Odepsal tedy, že by potřeboval maturitu z informačních technologií. Přitom si také dohodli cenu za padělek, a rovněž čas i místo předání. Loni v červnu se sešli u benzinové čerpací stanice u Brna, kam mu neznámý muž padělek přivezl a mladík mu za něj zaplatil dvanáct tisíc korun. Potom si ještě na poště pořídil ověřenou kopii, kterou pak při hledání práce používal,“ popsala průběh transakce mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

Na všechno se přišlo a mladík se při výslechu policistům ke všemu přiznal. Tento týden mu bylo sděleno obvinění ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám