Hlavní obsah

Soud Moťovského stále neprohlásil za mrtvého

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Obvodní soud pro Prahu 5 ani po roce neprohlásil podnikatele Jana Moťovského za mrtvého. Muž zmizel v srpnu 2008 ve francouzském Nice. Existuje svědectví, že žije pod změněnou identitou na ostrově Dominica. Klíčový svědek se k soudu ale nedostavil.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Moťovská u soudu

Článek

Bratr zmizelého majitele Gottlandu Roman Moťovský má informace o utajeném životě Jana v Karibiku z druhé ruky.

„Já jsem se to dozvěděl od druhé osoby, tak bych chtěl, aby se tento člověk vyjádřil. Dozvěděl jsem se, že ví o člověku, který ví, že můj bratr žije na ostrově Dominica v karibské oblasti,“ uvedl Moťovský. Za informací podle něj stojí majitel life stylového časopisu Look Petr Vojtíšek. Právě ten se měl v pátek k soudu dostavit jako svědek.

Omluvil se však pro pracovní neschopnost, dopis byl soudu doručen teprve ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bratr zmizelého Roman Moťovský

„Jde o stěžejního svědka, proto jednání odročím za účelem jeho výslechu. Budu také žádat vysvětlení jeho dnešní nepřítomnosti,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Irena Bartoníčková.

"Je možné, že se dostal do takového maléru, že musel utéct"

Roman Moťovský by verzi, že jeho bratr žije, rád věřil. „Pokud je to pravda, je možné, že se dostal do takového maléru, že musel utéct. A já pevně doufám, že to tak bylo. Nevím, do jakého maléru, neumím si to představit,“ podotkl Moťovský.

Soudního jednání se zúčastnila i manželka pohřešovaného podnikatele Kateřina Moťovská. S médii však nehovořila. Jak v březnu potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze, policie Kateřinu aktuálně vyšetřuje kvůli podezření, že rozprodává majetek svého manžela na základě falešné plné moci. Tu jí měl Jan Moťovský vystavit v roce 2006 ve Španělsku.

„Policie to vyšetřuje, soudy pokračují,“ potvrdil Roman Moťovský. „Vrchní soud rozhodl, že její generální plná moc - i když ještě není jisté, zda jde o falzum nebo je pravá - je nicotná. To znamená, že všechny úkony, které provedla, jsou nezákonné,“ uvedl bratr podnikatele.

Rozprodej majetku je podle jeho slov již takřka dokončen. „V současné době žádný majetek mého bratra v držení jeho ženy neexistuje. Firma Gottland je pryč, barák je pryč, klub v Řitce převeden na její soukromou osobu,“ vypočetl Moťovský.

„Tu generální plnou moc, kterou uvádí, měl můj bratr podepsat ve Španělsku v Alicante, ale nechápu, proč by jí to tam dával, když o patro níž, kde jsme měli kanceláře, měl notáře, se kterými jsme spolupracovali. Ale to je můj osobní názor,“ dodal Moťovský.

Policie podle něj zaslala do Španělska několik smluv s originálním podpisem bratra Jana na grafologický rozbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám