Hlavní obsah

Pochod extremistů v Plzni radnice rozprášila protizákonně, rozhodl soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach (ODS) jednal protizákonně, když loni v dubnu nechal rozprášit pochod radikálů. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Plzni (KS). Vyhověl tak námitce svolavatele akce, který tvrdil, že shromáždění bylo rozpuštěno v rozporu se zákonem o právu shromažďovacím.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach dává pokyn k ukončení pochodu.

Článek

„Soud dospěl k závěru, že pro ukončení akce nebyly důvody,“ řekl místopředseda KS Václav Roučka. Podle něho u oznámení o rozpuštění shromáždění musí zástupce úřadu uvést skutkové a právní důvody, které ho k tomuto aktu vedou.

„Předmětné oznámení obsahovalo pouze právní důvody nikoliv skutkové, což je už první formální pochybení. Navíc právní důvody, které měly spočívat ve splnění podmínek pro rozpuštění tohoto shromáždění popsaných v zákoně o právu shromažďovacím, podle našeho názoru prokázány nebyly. Alespoň to nevyplývalo z toho minima důkazů, které jsme měli k dispozici,“ dodal Roučka.

Strobach tehdy vydal pokyn k ukončení pochodu megafonem, poté co asi stovka radikálů ušla sotva pár desítek metrů. Jeho rozhodnutí nesli nelibě, což dávali najevo pískotem. Proč, řekněte nám důvod,“ křičel jeden z organizátorů. „Vy jako svolavatel máte znát zákony,“ reagoval Strobach.

„Já na vás za tohle podám žalobu,“ ozývalo se z rozběsněného davu.

Trička s nápisy

Radikálové nakonec uposlechli příkazů policie a za doprovodu těžkooděnců se rozešli. Důvod rozpuštění akce prozradili policisté novinářům až později: několik účastníků mělo podle odborníků na extrémistická hnutí trička s nápisy údajně směřujícími k potlačení práv a svobod člověka.

Tam je zapotřebí zmonitorovat nějakou výtržnost nebo hajlování, aby soud uznal podmínky pro rozpuštění takového shromáždění.
Starosta Jiří Strobach

Ze čtvrtečního rozhodnutí soudu nevyplývá žádný právní nárok na opakování pochodu. „Je to víceméně morální satisfakční záležitost,“ uvedl soudce. Ten to nebere ani jako dramatickou prohru úřadu. „Problém je shromažďovací zákon, který je z roku 1990. Ten už je prakticky překonaný, a pokud se chce něco řešit, tak se musí začít tady,“ uzavřel Roučka.

Starosta: Je potřeba hajlovat, aby to soud uznal

„Verdikt soudu respektuji. Já jsem rozhodl na místě tak, jak jsme rozhodl. Měl jsem k tomu podklady od policie. Že soud naše argumenty neuznal, s tím já nic neudělám.

Jsem přesvědčen o tom, že účastníci akce byli svými projevy na straně myšlenek neonacismu a nacionalismu,“ reagoval Strobach. Podle něho jsou tyto pochody založeny na zákonu o právu shromažďovacím, který je striktně daný a není tam moc možností, jak takové akci zabránit. „Soud uznává toto právo vycházející z Ústavy a Listiny základních práv a svobod. Tam je zapotřebí zmonitorovat nějakou výtržnost nebo hajlování, aby soud uznal podmínky pro rozpuštění takového shromáždění,“ uzavřel Strobach

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám