Hlavní obsah

Pašeráci našli nový způsob, jak převážet léky s pseudoefedrinem

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Královéhradečtí celníci zaznamenali ve středu u bývalého hraničního celního přechodu Náchod–Běloves nový způsob přepravy tablet obsahujících pseudoefedrin. Léky Sudafed, zneužívané drogově závislými pro výrobu pervitinu, byly rozpuštěné v tekutině a nalité do obalů od nápojů.

Článek

„Necelý litr roztoku oranžové barvy ukrývala krabice od pomerančového džusu, a byla jím také zhruba do dvou třetin naplněná také 1,5 litrová plastová láhev od piva. Povalovaly se na podlaze před sedadlem spolujezdce. Přítomnost pseudoefedrinu potvrdil celníkům na místě provedený narkotest. Přesné složení tekutiny určí však až chemická expertíza v laboratoři. O tom, že Češi ve věku 29 a 51 let v modrém Fordu Mondeo před celníky cosi tají, vypovídalo jejich velmi nervózní chování. Vzápětí začali tvrdit, že si tekutiny u nich v autě zapomněl neznámý Polák, kterého vezli z Prahy do Kladska,“ informovala tisková mluvčí hradeckého celního ředitelství Jitka Fajstavrová.

Před pátou hodinou odpoledne, asi pět hodin po předešlém záchytu a na tomtéž místě, celníci objevili v autě dvou Čechů další léky. „Přesto, že sedmadvacetiletý řidič a jeho o sedm let mladší spolujezdec tvrdili, že nic nepřevážejí a že vezli jen svého kamaráda do Polska na svatbu, vraceli se s téměř třemi a půl tisíci tabletami Sudafedu. Měli je uložené ve sportovní tašce v zavazadlovém prostoru osobního automobilu Škoda Octavia pod osobními svršky,“ uvedla mluvčí.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí všem trest odnětí svobody až na deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám