Hlavní obsah

Davaj děngi, křičel důchodce při loupeži na pumpařku

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Šest roků si má pobýt ve věznici s ostrahou invalidní důchodce Karel Ledvina z Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Třiašedesátiletého muže uznal ve čtvrtek vinným senát Krajského soudu v Hradci Králové z loupeže a nedovoleného ozbrojování.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Karel Ledvina na lavici obžalovaných

Článek

Ledvina podle rozsudku přepadl loni 1. srpna ráno benzinové čerpadlo v Rychnově nad Kněžnou. Maskován kuklou, s nelegálně drženou pistolí v ruce vnikl do prodejny a s výkřikem „Davaj děngi!“  donutil osmatřicetiletou pumpařku, aby mu vydala hotovost z pokladny.

Protože mu to bylo málo, vymohl si pod pohrůžkou zastřelení ještě vydání tržby z předchozích dvou dní. Celkem si odnesl  přes 193 tisíc.

Pak nasedl do svého  auta a spěchal za příbuznými do Přerova. „Nečekali jsme ho. Když nám pak za dva dny policie oznámila, že Karel je podezřelý z přepadení pumpy v Rychnově, napadlo nás, že si tady chtěl asi opatřit alibi,“ vypověděli na policii.

Invalida odmítl vypovídat

Ledvina, těžce se pohybující s pomocí francouzských holí, se nikdy nepřiznal a v přípravném řízení i před soudem odmítl vypovídat. Když se při hlavním líčení promítal záznam z bezpečnostní kamery, kde byl jasně k poznání jeho vůz Dacia Logan, vyrukoval s historkou, že byl sám přepaden neznámými pachateli, naložen do svého auta a to pak bylo použito k loupeži. Soud ale takovou obhajobu odmítl jako ryze účelovou.

V Ledvinově autě našli kriminalisté pistoli a černou kuklu s prostřiženými průzory. Pumpařka později obžalovaného při dvojité rekognici dvakrát bez zaváhání označila jako pachatele.

Pumpařka má těžké trauma

Přepadená žena je stále v péči lékařů. Aby mohla u soudu podat výpověď, Ledvina musel opustit jednací místnost. „Pachatel jí přivodil těžké psychické trauma s rozvinutou posttraumatickou stresovou poruchou těžkého stupně,“ zjistili lékaři.

Žena po nějaké době přestala u čerpadla pracovat. „Měla jsem strach, že kdyby se mi to stalo potřetí, nezvládla bych to,“ řekla s tím, že první přepadení u stejné pumpy zažila už v roce 2007.

Peníze z lupu se u Ledviny nenašly. Součástí rozsudku je také povinnost odsouzeného zaplatit celou způsobenou škodu a také VZP mu naúčtovala bezmála osm tisíc korun za léčení pumpařky.

Rozsudek není pravomocný, protože Ledvina se proti němu okamžitě odvolal, zatímco státní zástupce Milan Vacek si ponechal lhůtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám