Hlavní obsah

Otakar Tomek možná oklamal strážce

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otakar Tomek (41), jediný obviněný v případu vraždy a znásilnění devítileté Aničky Janatkové, se pokusil oběsit ve své vazební cele v rozmezí pouhých patnácti minut mezi kontrolami strážného. Mohl na to mít i více času, a to v případě, že se mu podařilo strážce ošálit narafičeným maskováním lůžka. To však nikdo neví.

Článek

Vyplývá to ze středečního vyjádření generálního ředitele Vězeňské služby Jiřího Treglera, který na tiskové konferenci vysvětloval okolnosti sebevražedného pokusu Tomka z noci na 21. března. Muž svým zraněním podlehl v nemocnici o dva dny později.

Tomek podle Treglera podléhal zpřísněnému režimu a před přijetím do vazby hovořil s psycholožkou. Během sezení působil klidně, vyrovnaně a nevykazoval známky patologického vnímání. Na přímý dotaz vyloučil sebevražedné myšlenky.

„Uvedl rovněž, že ani v minulosti se o sebevraždu nepokusil, neměl problémy s drogami ani nebyl v psychiatrické péči,“ uvedl ředitel věznic.

Spoluvězněm Vietnamec

Vězeňská služba ve středu též kategoricky vyloučila, že by se na smrti Tomka mohl podílet službu konající strážný nebo spoluvězeň, který s ním sdílel celu. Účast bachaře údajně vyloučil záznam z kamerového systému umístěného na chodbě. Spoluvězeň zase událost zaspal.

Z bezpečnostních důvodů byl přitom k Tomkovi vybraný Vietnamec stíhaný pro majetkovou trestnou činnost. U cizince prý nehrozilo díky jeho tělesné konstituci riziko napadení, muž navíc nehovoří česky, proto se dalo předpokládat, že o případu Anička vůbec neslyšel.

Podle Treglera Tomek až do večerky ležel v posteli a četl noviny. V jedenáct hodin večer už spal. Mezi jedenáctou a půl třetí hodinou noční strážný prý celu několikrát kontroloval. Jak často, to vězeňská služba odmítla sdělit s tím, že kontroly jsou prováděny tak, aby byly nepředvídatelné. U Tomka měly být častější, než je zvykem. Jak časté však Tregler neprozradil.

Bývalý vězeňský psycholog, ministr školství Josef Dobeš, v té souvislosti v delším rozhovoru pro Právo řekl: „Většinou se takoví lidé ve věznicích dávají do samostatné cely. A většinou chodí na takzvané krizové oddělení, kde jsou ještě zhruba po patnácti minutách kontrolováni. Tam chodívají vězni, kteří mají sebevražedné úmysly, kteří se pokusili o sebevraždu, a obvinění, kteří jsou na tom velmi špatně psychicky. Bývalo i pravidlem, že tam chodili lidé, o nichž hovoříte (obvinění ze zvlášť těžkých deliktů). Že měli speciální režim, aby byli izolováni od ostatních, aby byli často kontrolováni.“

Měl Tomek dostatečný speciální režim, nebo měl stačit Vietnamec na cele a občasná kontrola špehýrkou? Odpověď dala sama sebevražda.

Oživoval ho vězeňský lékař

Tomka visícího na smyčce z vězeňských tepláků upevněné na kovové trubce od závěsu, který odděluje WC od cely, dozorce našel ve 2.45, tedy patnáct minut po poslední kontrole.

Jenže postel Tomka prý byla naaranžovaná tak, aby to vypadalo, že v ní někdo spí. I sám Tregler včera připustil, že je možné, že strážný mohl jednu z předchozích kontrol provést nedokonale. „Vězni mají klasické deky bez povlaků. Ta jeho byla upravena tak, aby to vypadalo, že pod ní někdo leží,“ dodal.

Strážnému bylo divné, že nevidí spáčovu hlavu a vešel do cely. Předchozí kontroly měly probíhat pouze přes kukátko ve dveřích, protože vězni mají ze zákona právo na osm hodin nerušeného spánku.

Dozorce pak přivolal na pomoc další strážné a ti začali Tomka oživovat. Mezitím se prý dostavil lékař a zdravotní sestra z vězeňské nemocnice a ve 3.17 si obviněného převzala záchranná služba, která ho převezla do střešovické nemocnice.

Kamery na celách zasahují do soukromí

Tregler včera vyloučil, že by vězeňská služba mohla svěřené vězně kontrolovat ještě častěji nebo dokonce nepřetržitě. Například kamerový systém střežící přímo prostory cel by podle něj narážel na Listinu základních práv a svobod i zákony upravující vězeňství v České republice.

Čas, po který se Tomek dusil, může podle Treglera upřesnit až pitva. K nezvratnému poškození mozku však podle odborníků stačí i pět až osm minut bez kyslíku.

Františka Valeše z Českého helsinského výboru však Tregler nepřesvědčil. „Úkolem vězeňské služby bylo vězně uhlídat, aby mohl být postaven před soud. To zjevně nezvládla. Současné intervaly kontrol jsou dostačující, spíš pochybuji, že byly opravdu prováděny v takovém režimu, jak měly,“ komentoval včerejší informace Valeš.

Přísnější pravidla pro vazebně stíhané by však nezaváděl. „Podmínky vězňů ve výkonu vazby jsou už dnes tristní, v mnoha ohledech přísnější než samotný výkon trestu, což je také dlouhodobě předmětem kritiky Evropského výboru pro zabránění mučení,“ dodal.

Sebevraždu Tomka ještě vyšetřuje pražská policie. „Čekáme na oficiální zprávu o výsledcích pitvy zemřelého. Podle dosavadních zjištění však nic nenasvědčuje verzi o cizím zavinění,“ uvedla pro Právo mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám