Hlavní obsah

Řidič zabiják měl v sobě smrtící dávku pervitinu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V sobě měl takové množství drogy, které by obyčejně člověka zabilo. On přitom ještě řídil. Řeč je o 34 letém muži z Plzně, který 1. března se svým BMW narazil u Dobřan na Plzeňsku do autobusu, přičemž zabil sebe a dva své spolujezdce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Záchranáři už nedokázali posádce BMW pomoci.

Článek

„Toxikologické vyšetření prokázalo, že řidič měl v době nehody v krvi metamfetamin, a to ve výši 9,2 miligramu na litr. Podle znalců se jedná o velmi vysokou hodnotu,“ řekl Právu Libor Pilař z policejního ředitelství Plzeň-jih. Případ policie odloží, protože nelze trestně stíhat zemřelého.

Tragédie na silnici - tři mrtví při nehodě u Dobřan Video: Patrik Biskup, Právo

Naměřené množství metamfetaminu neboli pervitinu u zmiňovaného řidiče je podle toxikoložky Marie Staňkové  z ústavu soudního lékařství v Ostravě tisíckrát vyšší než hodnota, která se bere za prokázaný pozitivní nález.

„Taková dávka by mohla být pro člověka, který není na drogy navyklý, smrtelná. Je to neslučitelné s řízením motorového vozidla. Lidé pod vlivem tak vysokého množství psychotropní látky jsou zcela mimo realitu. Tou nabuzeností a obrovským návalem energie mají pocit nepřemožitelnosti. To se projevuje agresivním stylem jízdy. Padají všechny zábrany, pro ně žádné dopravní předpisy neexistují,“ vysvětlila Staňková.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Záchranáři už nedokázali posádce BMW pomoci.

Odborníci se shodují v tom, že buď si dal řidič čerstvou dávku během jízdy, anebo musel být na drogy navyklý a požívat je dnes a denně.

„Hranice, kdy má člověk vlivem metamfetaminu už zcela odbržděné schopnosti reálně hodnotit situaci, je kolem jednoho miligramu,“ dodala expertka.

Na semaforu zaspal

Kličkující BMW na sebe upoutalo pozornost projíždějících řidičů už při výjezdu z Klatov. O pár desítek kilometrů dál riskantní jízda vozidla skončila, když v protisměru narazilo do linkového autobusu. „Auto chvílemi křižovalo silnici od krajnice ke krajnici, raději jsem si od něj nechával odstup. Na křižovatce v Přešticích dokonce jeho řidič zaspal na semaforu, musel jsem ho probudit,“ řekl Právu krátce po nehodě šofér z kamiónu, který jel za BMW už od Klatov.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Následky tragické dopravní nehody u Dobřan.

Štěstí měl řidič autobusu, který stačil instinktivně strhnout volant doprava a zamezit tak čelnímu střetu. „Jel jsem asi osmdesátikilometrovou rychlostí. Proti mně se najednou vyřítil auťák, tak jsem se snažil strhnout řízení, ale úplně se to nepodařilo. Po nárazu nás to odhodilo mimo silnici mezi stromy,“ popsal Právu srážku řidič autobusu Václav Tříska. Záchranka ošetřila osm cestujících, kteří si natloukli o sedadlo před sebou.

Další z řidičů, Tomáš Hrach z Plzně viděl srážku na vlastní oči. „Jel jsem hned za tím autobusem. Bavorák vjel přímo pod něj. Byla to pecka, zastavil jsem a šel k nehodě. Vypadalo to hrůzostrašně, auto bylo úplně bez střechy,“ řekl tehdy Právu Hrach.

Ve vozidle BMW cestovali kromě řidiče ještě 39letý muž z Klatov a dále 23letá žena z Plzně. Policisté ve vozidle našli několik pytlíčků s krystalickou látkou, větší obnos peněz a povzbuzující prášky ke zlepšení erekce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám