Hlavní obsah

Čepro vyhrálo další spor o desítky miliónů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní ropná společnost Čepro vyhrála další soudní spor, v němž jí hrozilo zaplacení 75 miliónů korun za údajný celní dluh. Pražský městský soud ve středu zamítl žalobu společnosti Tukový průmysl na náhradu škody ve zmíněné výši.

Článek

Podle žalující firmy ji způsobilo právě Čepro tím, že Tukový průmysl jako provozovatele veřejného celního skladu patřícímu Čepru neinformovalo o prodeji pohonných hmot z tohoto skladu, které vlastnila firma Bena.

Ta s pohonnými hmotami obchodovala, aniž by došlo k jejich proclení a aniž by dle smlouvy s Tukovým průmyslem tuto společnost o svých aktivitách informovala. Postupně tak údajně měla způsobit celní dluh až ve výši 2,9 miliardy korun. Za tento celní dluh však podle právníků Čepra spoluzodpovídal i Tukový průmysl, jenže ten obvinil samotné Čepro z toho, že mu o aktivitách Beny nic neřeklo.

Podle středečního rozsudku městského soudu ale Čepro nijak neodpovídalo za to, že Bena dál prodávala pohonné hmoty. Smlouvu totiž měla uzavřenou jen s Tukovým průmyslem a nikoli s Čeprem, na které se tedy dle soudce Josefa Pařízka dohoda nijak nevztahovala.

„Soud je přesvědčen o tom, že nebyla prokázána povinnost žalovanému informovat žalobce,“ konstatoval ve středu soudce.

Uložil navíc žalobci, aby Čepru uhradila náklady řízení ve výši téměř milión korun.

„Jsme samozřejmě velmi spokojeni, ale jde zatím jen o prvoinstanční rozsudek,“ reagoval na verdikt právník Čepra Jaromír Císař s tím, že proti středečnímu rozhodnutí se Tukový průmysl může ještě odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám