Hlavní obsah

Spis k padlé Union bance má sto tisíc stran

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dlouho očekávaný proces s pěti bývalými představiteli zkrachovalé Union banky, která před osmi lety skončila v konkursu, začal v úterý u Krajského soudu v Ostravě. Manažeři, kteří jsou obžalovaní z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, podle státního zástupce způsobili bance škodu za bezmála čtyři miliardy korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před soudem stanul také jeden z bývalých generálních ředitelů Union Banky Jiří Babiš.

Článek

Na tento týden jsou naplánovány výslechy obžalovaných. Ti vinu odmítají. Spis má více než sto tisíc stran a proces s největší pravděpodobností potrvá několik měsíců.

Mezi obžalovanými jsou bývalí generální ředitelé banky Jiří Babiš a Tomáš Seidler a také bývalí členové představenstva Tomáš Michal, Miroslav Fučík a Alena Pejčochová. Spolu s nimi byl původně obviněn také bývalý generální ředitel Komerční banky Radovan Vávra, který vedl Union banku v době jejího krachu. Po zásahu vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale bylo stíhání Vávry později zastaveno.

Úvěry byly nedostatečně zajištěné, jejich návratnost byla pochybná
státní zástupce

„Obžaloba byla podána na pět bývalých manažerů Union Banky. Trestná činnost spočívala v poskytování nestandardních úvěrů osobám, které byly spřízněny s Union bankou. Šlo o úvěry, které podle obžaloby byly nedostatečně zajištěné, jejich návratnost byla pochybná a v mnohém byly použité na jiný účel, než jaký byl sjednán v úvěrových smlouvách,“ řekl novinářům před zahájením líčení státní zástupce Karel Kalda.

Dodal, že rizikovými úvěry manažeři způsobili v letech 1999 až 2002 škodu za skoro čtyři miliardy korun. Krátce poté se banka dostala do problémů a v roce 2003 jí ČNB odebrala bankovní licenci a soud ji poslal do konkursu.

„Za porušování povinností při správě cizího majetku je v tomto případě trestní sazba stanovena až na osm let,“ doplnil státní zástupce. Všichni obžalovaní svou vinu odmítají a uvádějí, že jejich jednání naopak bylo motivováno snahou bance pomoci.

Spis má sto tisíc stran

Podle mluvčí soudu Lucie Böhmové je první část hlavního líčení zatím naplánována do pátku.

„Tento týden bude soud vyslýchat pouze obžalované. Skutek je obsáhlý a je třeba všem obžalovaným ponechat prostor, aby se mohli vyjádřit ke všemu, co je jim kladeno za vinu,“ řekla mluvčí. Jen popis samotného skutku je podle ní na 40 stranách, celý trestní spis má asi sto tisíc stran. „Soud bude v rámci projednávání vycházet také ze 110 svědeckých výpovědí,“ dodala Böhmová.

Další žaloba na italského finančníka

V souvislosti s pádem Union banky byla k ostravskému krajskému soudu podána ještě jedna obžaloba. Za porušování povinností při správě cizího majetku a podvod bude trestnímu řízení čelit italský finančník a bývalý člen představenstva společnosti Union Group Giuseppe Roselli spolu s krajanem Paolem Catalfamem.

Oba zastupovali společnost Investmar, která banka od roku 2002 ovládala a dva týdny před uzavřením poboček banky si podle státního zástupce nechala nezákonně proplatit 35 miliónů korun a na dalších 30 miliónů už měla uzavřenou smlouvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám