Hlavní obsah

Šéf městské policie snižoval pokuty uložené podřízenými

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby byl karlovarskou policií obviněn šéf Městské policie (MP) v Ostrově za to, že na podzim loňského roku ve třech případech snížil blokovou pokutu uloženou svými podřízenými na polovinu. Obviněný strážník se chce obvinění bránit u soudu, protože je přesvědčený, že své pravomoci nepřekročil.

Článek

„Karlovarští kriminalisté obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby strážníka MP v Ostrově,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta.

„Obviněný strážník v Ostrově svévolně a v rozporu s pravomocí využil svého přístupu k pokutovým blokům a do elektronické evidence přestupků. Zde měl pozměnit v několika případech výši pokut pravomocně uložených jinými strážníky v Ostrově. Změnu provedl tak, že uloženou blokovou pokuty snížil na půlku,“ dodal Valenta.

Jsem přesvědčený, že jsem postupoval podle zákona o obecní policii.
obviněný

„Jedná se o mně. Budu se bránit,“ komentoval obvinění šéf ostrovských strážníků, který očekává, že k tomu dostane příležitost u soudu. „Jsem přesvědčený, že jsem postupoval podle zákona o obecní policii, pravomoci úřední osoby jsem nepřekročil a žádný přečin jsem nespáchal,“ uvedl strážník.

„Pokuty jsem snížil, protože se mi zdály příliš vysoké. Jednalo se o pokuty ve výši jeden tisíc korun udělené za porušení zákazu vjezdu. Přestupky byly pokutovány při jedné kontrole,“ uvedl obviněný. Případy se staly na podzim minulého roku, kdy obviněný zastával funkci zástupce velitele ostrovské městské policie.

O případném odvolání není zatím jasno

V současné době je obviněný pověřen řízením MP v Ostrově, a to namísto bývalého ředitele strážníků Pavla Čekana (ČSSD), který stanul po podzimních komunálních volbách v čele ostrovské radnice jako starosta.

Právo se Čekana nepodařilo zastihnout na telefonu. Čekan pouze esemeskou vzkázal, že je na poradě vedení města. Není proto zatím jasné, zda bude strážník kvůli obvinění z funkce šéfa strážníka odvolán, nebo nikoliv.

„To nezáleží na mně, zda budu odvolán,“ komentoval situaci. V případě odsouzení hrozí muži vězení na šest měsíců až tři léta nebo zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám