Hlavní obsah

Policistům často nadřízení určují, kolik mají rozdat pokut

Právo, Petr Kozelka
Brno

Policie má sice vetknuto do erbu heslo „Pomáhat a chránit“, ale podle některých policistů, kteří se svěřili Právu, se sbor strážců zákona změnil na obyčejnou fabriku na pokuty.

Článek

Právo má k dispozici dokument, který přikazuje policistům hlídkové služby v Brně, kolik pokut v dopravě musí rozdat. Další pokuty jsou pak obodované, a podle nich nadřízení hodnotí kvalitu policistů.

Kdo nedodrží normy rozdaných pokut, ten je trestán, i kdyby byl jinak sebelepším policistou.

Podle dokumentu „Kritéria hodnocení policistů hlídkové služby“ jsou bodové ukazatele za rozdané pokuty velmi podstatným ukazatelem hodnocení policistů a slouží i pro podklady k odměnám a trestům.

Za dvě tři hodinky stání u křižovatky nabere dost pokut a zbytek pracovní doby tráví u stolu jejich zpracováním.
policista

Každý měsíc minimálně 10 pokut

Podle tohoto nařízení má pak každý policista hlídkové služby povinnost uložit každý měsíc minimálně 10 blokových pokut za přestupky v dopravě. Další pokuty jsou pak bodově oceněny, například za podnapilého řidiče si policista připíše 8 bodů do hodnocení, za prioritní blokové pokuty, kterými jsou dle dokumentu jízda bez pásů, telefonování za jízdy a projetí křižovatky na červenou, jsou body 3. Za ostatní blokové pokuty má pak policista 1 bod do svého hodnocení.

„Systém práce je pak jak u pásu ve fabrice. Kdo chce mít hodně bodů, a tím pádem i možnost odměn, tak si stoupne za buk ke křižovatce a chytá lidi na červenou nebo bez pásů. Když ale někdo jede moc rychle nebo nebezpečně a ohrožuje ostatní, za tím se přece honit nebude, je to moc práce za málo bodů. Za dvě tři hodinky stání u křižovatky nabere dost pokut a zbytek pracovní doby tráví u stolu jejich zpracováním,“ řekl Právu jeden z policistů, který si z obav z perzekuce nepřál být jmenován.

Kniha evidence práce zná jen pokuty

Policisté po skončení směny zaznamenávají svou činnost, v Brně například do knihy evidence práce, kde mají kolonky na pokuty či přestupky.

„Jenže nějak už se zapomnělo na to, že policista má nejen pokutovat, ale také pomáhat. Takže já za směnu pomohu několika cizincům s orientací v Brně, vyřeším domluvou nějaké menší věci, projedu místa, kde dochází k páchání trestné činnosti, ale zrovna nikoho nechytím. Jenže to nikam nezapíšu, za pomoc nebo prevenci nejsem nijak ohodnocený, takže jsem bez bodů. Zato kolega, který jen chytá lidi bez pásů, je na tom daleko lépe,“ posteskl si další z policistů.

„Přitom by stačilo, aby lidé mohli poslat za dobré jednání policistovi hlas jako v nějakých soutěžích třeba pomocí SMS, technicky je to lehce proveditelné a velitelé by hned měli přehled, kdo jak s lidmi jedná,“ nabídl řešení další z policistů.

Podle vedení brněnské policie ale žádný bodovací systém policistů není. „Počet udělených pokut se do knihy evidence práce skutečně zaznamenává, není to však jediné kritérium, podle kterého se policisté hodnotí. Neexistuje ani žádný oficiální bodový systém, na základě kterého by byl policista hodnocen. Při hodnocení je brán zřetel na celkový přístup policisty k práci. Každý policista by měl ctít zákon a etický kodex a za mimořádné skutky bývají policisté odměněni písemnou pochvalou, finančně, medailí,“ řekla Právu brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Anketa

Podařilo se vám někdy u policisty usmlouvat pokutu?
ano, odpustil mi ji úplně
25,4 %
ano, ale jen mi ji snížil
20,8 %
ne, trval na zaplacení
18,1 %
pokutu jsem ještě nedostal/a
35,7 %
Celkem hlasovalo 10516 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám