Hlavní obsah

Soudkyně se zastala Dohnalova luxusního bytu a zkritizovala média

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal
Aktualizováno

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal ustál aféru s luxusními byty v nájmu za 76 tisíc korun měsíčně. Podle Obvodního soudu pro Prahu 7 se trestného činu nedopustil, soud vynesl verdikt v pátek. Nezvykle tvrdé kritice podrobila při zdůvodnění rozsudku soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7 Iva Fialová žalobce i média. Dohnal se podle ní stal obětí „snahy o diskreditaci“.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Státní zástupce kladl prezidentovi NKÚ za vinu, že od nástupu do funkce využíval nepřiměřeně luxusní byty, a tím způsobil státu škodu minimálně 1,1 miliónu korun. Dohnal obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku odmítá a tvrdí, že za jeho obviněním stojí snaha vytvořit na něj psychický nátlak, aby odstoupil z funkce.

Nájemní smlouvy obžalovaný nepodepisoval, uzavíraly je oprávněné úřední osoby
soudkyně Iva Fialová

Soudkyně se pozastavila nad tím, že jeho trestní stíhání započalo až v dubnu loňského roku, ačkoli žalovaných skutků se měl Dohnal dopouštět v letech 2005 až 2009. Výpovědi pracovníků NKÚ ani majitelů bytů přitom podle Fialové nepotvrdily, že by si Dohnal žil jakkoli nadstandardně. Při výběru bytu prý zohledňoval pouze hledisko bezpečnosti, dostupnosti a možnosti parkování.

Soudkyně: činitel musí dobře bydlet

„Nájemní smlouvy obžalovaný nepodepisoval, uzavíraly je oprávněné úřední osoby,“ podotkla soudkyně. Bydlení Dohnala podle ní nevybočovalo ze standardu, na jakém si žijí čeští ústavní činitelé. Z principu přitom musí být natolik reprezentativní, aby v bytě mohl přijímat oficiální návštěvy, a celkově musí být šéf NKÚ "sanován tak, aby odolal jakýmkoli tlakům“.

Že jde o politický boj, je zcela zjevné. Pan František Dohnal hájí nezávislost Nejvyššího kontrolního úřadu proti těm, kteří se schovávají za poslaneckou imunitu a posílají stále poloanonymní udání, schovávají se za hlasování a tvrdí samé nepravdy.
právní zástupce Dohnala Václav Vlk

Také vybavení bytů se podle soudkyně nezměnilo oproti standardu, který zde trval již od předchozích nájemníků. Některé věci přitom nadstandardní nebyly, část nábytku například pocházela z nákupů v obchodních domech IKEA, které se zaměřují na střední třídu.

Právní zástupce Dohnala Václav Vlk k případu v pátek řekl: „Že jde o politický boj, je zcela zjevné. Pan František Dohnal hájí nezávislost Nejvyššího kontrolního úřadu proti těm, kteří se schovávají za poslaneckou imunitu a posílají stále poloanonymní udání, schovávají se za hlasování a tvrdí samé nepravdy. Poslanecká sněmovna chce kontrolovat a ovládnout Nejvyšší kontrolní úřad. Do té doby, než do hry vstoupila Poslanecká sněmovna, se o NKÚ nikdo nezajímal. Buď je to Nejvyšší kontrolní Úřad, nebo je to kancelář poslanecké sněmovny.“

Další stíhání kvůli podkladům k auditu

Protikorupční policisté nově od pátku stíhají Dohnala také proto, že odmítl vydat kontrolnímu sněmovnímu výboru podklady umožňující provedení hospodářského auditu úřadu. Obviněn byl ze zneužití pravomoci veřejné osoby, což potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Muži podle něho hrozí v případě odsouzení dva roky až deset let vězení. Soud již řeší jiný Dohnalův případ, obžalobu z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli údajně příliš luxusním bytům.

"Opakovaně znemožnil kontrolu hospodaření NKÚ ze strany kontrolního výboru Poslanecké sněmovny," uvedl Skřepek.

Kriminalisté se tím, že Dohnal opakovaně nevydal kontrolnímu výboru dokumenty a materiály k auditu, zabývali již loni. V prosinci případ odložili. Podle detektivů se sice dopustil trestného činu, výbor mu za to ovšem již dříve uložil pokutu 50 000 korun, a tak jej policie nemohla obvinit. Podle právní zásady "ne dvakrát o tomtéž", totiž nemůže být znovu postižen za totéž jednání.

Šéf NKÚ však po odložení kauzy opět odmítl podklady kontrolnímu orgánu dát. Jeden ze členů výboru tak podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové na Dohnala podal nové trestní oznámení.

Trestní oznámení kvůli zpronevěře

Šéf NKÚ čelí i trestnímu oznámení kvůli zpronevěře. Podle něj Dohnal hradil ze státních peněz služební cesty i pro svou manželku. Dohnal se ocitl i v hledáčku kárné komory NKÚ, která jej naposledy loni v listopadu nepravomocně uznala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu, a uložila mu za to napomenutí. Prezident úřadu se odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám