Hlavní obsah

Vražda zelináře v Brně zůstala nepotrestaná

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Hrozilo jim až dvacetileté vězení za vraždu zelináře, místo toho ale od soudu odcházeli očištění. Řeč je o dvou kamarádech, teprve devatenáctiletém Lukáši Drkalovi a o šest let starším Michalu Veselém, které ve čtvrtek brněnský Krajský soud zprostil obžaloby z brutální vraždy majitele několika stánků s ovocem a zeleninou v moravské metropoli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lukáš Drkal i jeho kumpán vinu popíral.

Článek

Vše se událo loni v polovině července v jednom z bytů v Brně. V tratolišti krve tam jednašedesátiletého obchodníka s rozbitou hlavou našla rodina. Podle znalců pachatel zasadil své oběti 20 ran kladivem nebo sekerou, přičemž většina z nich mířila na hlavu. Z bytu se následně ztratily šperky a peněženka zavražděného.

Jedinou stopou vyšetřovatelů byly pachové stopy na místě činu, které patřily právě Drkalovi a Veselému. Jenže to podle předsedkyně senátu Jaroslavy Bartošové k odsouzení zdaleka nestačilo.

„Pachové stopy jsou jen nepřímý důkaz. Potvrzuje sice domněnku, že obžalovaní na místě byli, neukazuje však na to, že to bylo proti vůli zabitého muže. Už vůbec to tak nemůže dokázat, že by ho vykradli nebo dokonce zabili. Dosud nebyl nalezen ani vražedný nástroj a u žádného z obžalovaných nebylo zjištěno, že by měli věci z loupežné vraždy,“ vysvětila verdikt Bartošová.

Bral drogy, je rozumově omezený a má čtyři děti

„Nic jsem neudělal, v bytě jsem nebyl, nevím, jak se tam dostaly moje pachové stopy,“ hájil se Drkal, který podle svých slov strávil část života ve výchovném ústavu, bral pervitin a heroin a žije z invalidního důchodu, neboť jeho rozumové schopnosti jsou podle znalců omezené. Přesto už dokázal zplodit čtyři děti.

„Už dva roky jsem venku z vězení a snažím se žít spořádaně. Nikdy jsem tam nebyl, ani nevím, kde ta ulice je,“ tvrdil Veselý. Případ ale ještě není u konce, státní zástupkyně je totiž přesvědčená, že oba kumpáni mají ve vraždě prsty a proto se proti osvobozujícímu verdiktu na místě odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám