Hlavní obsah

Za vraždu v pečovatelském domě dostal důchodce 12 let vězení

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Za vraždu kamaráda v jednom z ostravských domů s pečovatelskou službou vyměřil Krajský soud v Ostravě Wolfgangu Kunčarovi dvanáct let vězení. Přestože byl Kunčar uznán vinným z vraždy, soudce ho poslal do věznice mírnějšího typu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Wolfganga Kunčara do soudní síně.

Článek

Přestože soudce měl na hlavní líčení, které začalo v pondělí, vyhrazeny tři dny, rozhodl se vynést verdikt zcela nečekaně už v pondělí odpoledne. O rozsudku informovala až v úterý mluvčí soudu Lucie Böhmová.

„Pro účely výkonu trestu odnětí svobody byl zařazen do věznice s ostrahou, a to zejména vzhledem k jeho vysokému věku,“ sdělila Böhmová.

Obviněný bydlel s mrtvolou ještě týden

Vražda se odehrála loni 3. července odpoledne v jednom z bytů v pečovatelském domě, kde Wolfgang Kunčar bydlel načerno u svého invalidního kamaráda. V důsledku dlouhodobých sporů ho pod vlivem alkoholu bodl kuchyňským nožem v koupelně. Muž po útoku spadl do vany, kde během několika minut zemřel. Wolfgang Kunčar pak se zavražděným bydlel ještě týden.

„Na naléhání sousedů, kteří si všimli, že muž z bytu nevychází, se po týdnu na místo dostavily sociální pracovnice, které mrtvého našly ve vaně,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Skutečnost, že na vraždu v jednom z bytů v pečovatelském domě se přišlo až po týdnu, je způsobena tím, že zavražděný muž nebyl odkázán na pravidelné návštěvy lékaře nebo pečovatelky. Chodil sice o berlích, protože měl jednu nohu kratší, ale byl schopen se sám o sebe postarat.

Kdyby nelhal...

U soudu Wolfgang Kunčar nevypovídal, policistům se ale ke všemu přiznal. Později svoje přiznání stáhl a tvrdil, že kamaráda našel ve vaně už mrtvého. Právě kvůli tomu, že vyšetřovatelům později lhal, nevyměřil mu soud trest na samotné dolní hranici trestní sazby, která činí deset let.

„Nebyly důvody pro uložení nižšího trestu zejména s ohledem na postoj obžalovaného po spáchaném skutku,“ potvrdila mluvčí soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám