Hlavní obsah

Vzal nůž a chtěl sex, popsala u soudu hluchoněmá žena

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jako noční můru vylíčila před soudem osmadvacetiletá hluchoněmá žena alkoholový dýchánek z loňského února v Plzni. Tehdy se v jednom z bytů v Husově ulici sešla pětičlenná parta včetně Mariana Rafaela. Ten se měl s nožem v ruce pokusit postiženou ženu znásilnit, sám však vinu popírá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pětačtyřicetiletý muž, se kterým se postižená žena znala jedenáct let a kterého považovala za slušného kamaráda, se ji podle obžaloby pod pohrůžkou použití nože pokusil znásilnit. Případ ve středu projednával plzeňský soud. Rafaelovi hrozí až desetileté vězení.

„Seděli jsme všichni v obýváku a popíjeli víno a povídali si. Postupně všichni odešli a já tam zůstala s Rafaelem sama. Najednou vytáhl nůž a naznačoval, že mě píchne. Rychle jsem se zvedla a šla do ložnice pro bundu, že půjdu domů,“ popisovala událost ve znakové řeči Rozálie L., přičemž její gestikulaci převáděl do mluveného slova tlumočník.

Bránila se nohama a utekla

K samotnému sexuálnímu násilí mělo dojít právě v ložnici. „Strčil do mě a já spadla na postel. Potom zamkl dveře, znovu vytáhl nůž a roztrhl mi tričko. Odezírala jsem mu z úst, když říkal, že chce sex, jinak že mě zabije. Rozepnul si pásek u kalhot a já se začala bránit nohama. Podařilo se mi z pokoje utéci. Řekla jsem ostatním, co se stalo. Když pak Rafael odešel z bytu, oznámili jsme to policii,“ pokračovala ve své výpovědi poškozená žena.

Ta se v průběhu výslechu několikrát rozplakala a nebyla schopná své prožitky znakovat. Soudkyně kvůli jejímu psychickému stavu poslala obžalovaného mimo jednací síň tak, aby výslechy probíhaly odděleně.

Čekal jsem třináct měsíců, aby se mi tady podívala do očí.

Rafaelovi se ale na chodbu příliš nechtělo. „Paní soudkyně budu k vám upřímný. Já jsem čekal třináct měsíců, aby se mi tady podívala do očí,“ zdráhal se Rafael opustit jednací síň.

Ve své výpovědi pak obvinění popřel. „Nic takového se nestalo. Nikomu jsem nevyhrožoval ani na nikoho nevytahoval nůž. Bylo to z její strany nahrané,“ prohlásil Rafael.

Znalci označili výpověď poškozené za věrohodnou. „Neměla důvod obžalovaného poškozovat. Jeho násilné chování ji urazilo,“ citovala soudkyně ze znaleckého posudku. Jednání bude pokračovat výpověďmi dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám