Hlavní obsah

Protikorupční policie dostala jiného šéfa, než se čekalo

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčový útvar policie pro boj s korupcí má od pondělka nového šéfa. Podle zjištění Práva se jím nakonec v tichosti stal současný zástupce policejního ředitele v kraji Vysočina Tomáš Martinec, který v minulosti na protikorupční policii působil jako náměstek.

Foto: Právo

Nový šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

Právu to potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že Martinec byl na místo ředitele útvaru ustanoven bez výběrového řízení, protože byl v současné době ve stejné služební hodnosti.

Jde přitom podle všeho o poměrně překvapivé rozhodnutí na poslední chvíli. Právo totiž koncem února informovalo, že na uvolněné místo už byl v nejužším kruhu vedení policie vybrán současný šéf pobočky protikorupční jednotky v Ústí nad Labem Jiří Veselý.

Podle zákulisních informací mu ale na poslední chvíli uškodil mimo jiné fakt, že je úzce spjat právě s Ústeckým krajem, tedy působištěm politiků Patrika Oulického z ODS a Petra Bendy z ČSSD, které neformální šéf Věcí veřejných a ministr dopravy Vít Bárta označil za kmotry.

O Martincovi se v té době mluvilo především jako o žhavém kandidátovi na místo náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení, tuto pozici ale nakonec obsadil dosavadní šéf pražské policie Martin Červíček.

Rozhodly jeho zkušenosti

Do čela protikorupčního útvaru si Martince policejní prezident Petr Lessy nakonec podle své mluvčí vybral především kvůli jeho bohatým zkušenostem. „Roli hrálo jeho působení ve vedení protikorupční policie a ještě předtím na finanční policii, ale také úspěšná transformace kriminálky na Vysočině,“ poznamenala k tomu Kopecká.

Dosavadní šéf protikorupční jednotky Libor Vrba na svou funkci rezignoval koncem února po tvrdé kritice ze strany Lessyho. Martinec přitom z vedení útvaru odešel před dvěma lety kvůli neshodám právě s Vrbou, kterého zastupoval. Ještě před nástupem Vrby dokonce chvíli protikorupční policii jakožto pověřený náměstek vedl.

O Martincovi se v minulosti mluvilo např. kvůli jeho vztahům s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). Ten mu v roce 2008 coby náměstkovi protikorupčního útvaru neoficiálně nabídl místo pražského policejního ředitele, a to aniž by k takovému jednání měl jakýkoliv mandát. Martinec nabídku odmítl a o nestandardním jednání primátora informoval své tehdejší nadřízené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám