Hlavní obsah

Policie kapituluje: Starkovi a spol. jsme nic neprokázali

Právo, Jakub Troníček

Po více než čtyřletém vyšetřování končí případ, který si detektivové z protimafiánského útvaru za rámeček rozhodně nedají. V pondělí totiž sami navrhli státnímu zástupci, aby zastavil stíhání příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky a jeho šesti společníků, které vinili z únosu a zmizení otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.

Článek

Žádný přímý a jednoznačný důkaz pro takové obvinění ale nezískali a spis tak odevzdávají žalobci, aniž by chtěli Starku hnát před soud.

Právu to potvrdila mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. „Mohu potvrdit, že nám byl od policie doručen spis s návrhem na zastavení stíhání s odůvodněním, že se nepodařilo prokázat, že by trestný čin spáchaly obviněné osoby,“ řekla Zenklová.

Vrácení kaucí

Zároveň dodala, že státní zástupce teď bude spis studovat a o návrhu detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na zastavení stíhání rozhodne do konce měsíce. Právo už minulý týden informovalo, že státní zástupce počátkem měsíce rozhodl o tom, že všem obviněným vrátí miliónové kauce, kterými se před čtyřmi lety vyplatili z vazby.

Peníze měly až do případného rozsudku soudu zaručovat, že se obvinění nebudou úřadům vyhýbat, státní zastupitelství teď ale konstatovalo, že už to není třeba.

Pokud se nic neprokáže, budeme samozřejmě požadovat po státu peníze. Podle předběžných výpočtů to budou minimálně desítky, možná i stovky miliónů korun.
advokát

Starku a spol. detektivové pozatýkali za dramatických okolností v listopadu 2006, kvůli příbramskému fotbalovému bossovi dokonce na čas zavřeli dálnici. Celkem tři měsíce pak kontroverzní podnikatel strávil ve vazbě.

Pokud státní zástupce skutečně stíhání Starky a spol. zastaví, může to mít kromě policejní ostudy i závažné důsledky pro státní kasu. Advokáti obviněných už totiž před časem předeslali, že v takovém případě budou po státu požadovat milionové částky.

Ušlý zisk a náklady na právníky

„Pokud se nic neprokáže, budeme samozřejmě požadovat po státu peníze, o které kvůli obvinění přišli. Podle předběžných výpočtů to budou minimálně desítky, možná i stovky miliónů korun,“ řekl v minulosti Právu Starkův advokát Julius Kramarič s tím, že jde o ušlý zisk nebo o náklady na právní zastupování.

Lambert Krejčíř byl unesen v roce 2002 v době, kdy byl Radovan ve vazbě kvůli podezření z daňových podvodů. Policie je přesvědčena, že únos zorganizoval Starka se svou pravou rukou Spěvákem, aby se dostali ke Krejčířovým miliónům na švýcarských účtech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám