Hlavní obsah

Někdejší policejní prezident jel na padesátce 101 km/h, přišel o řidičák

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Karlovarský krajský policejní ředitel a někdejší policejní prezident Oldřich Tomášek přišel kvůli rychlé jízdě o řidičák. Na Chebské ulici v Karlových Varech jej v sobotu 5. března přistihli jeho vlastní muži z dopravní policie, jak jel rychlostí 101 kilometrů v hodině namísto povolenou padesátkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karlovarský krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek

Článek

„Je pravdou, že pan ředitel jel v sobotu odpoledne se svým soukromým vozidlem z výstavy motorek z Prahy a po průjezdu Karlovými Vary se na konci obce na silnici I/6 plně nesoustředil na řízení a překročil povolenou rychlost v obci,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Andrea Pomichalová a potvrdila, že mu byla radarem naměřena rychlost 101 km/hod.

„Pan ředitel nechal na své jednání zpracovat přestupkový spis a v pondělí jej odeslal svému nadřízenému policejnímu prezidentovi s žádostí o potrestání, přičemž si je plně vědom toho, že mu bude v souladu se zákonem vysloven zákaz řízení a uložena pokuta,“ dodala Pomichalová.

Lessy to bude chtít probrat osobně

O postihu plukovníka Tomáška bude rozhodovat policejní prezident Petr Lessy a také úředníci karlovarského magistrátu ve správním řízení.

„Policejní prezident rozhodne o kázeňském potrestání karlovarského krajského policejního ředitele podle zákona do třiceti dnů,“ uvedla mluvčí pražského policejního prezidia Pavla Kopecká, podle které bude chtít Lessy pravděpodobně věc projednat nejdříve osobně s Tomáškem.

Kázeňských postihů je podle Kopecké celá škála. Policistovi může být podle zákona o služebním poměru například odebrána hodnost nebo v případě trestného činu je dokonce propuštěn ze služebního poměru. „Záleží, zdali byl přestupek spáchán opakovaně, jak závažný je přestupek a podobně. V tomto případě přichází zřejmě v úvahu finanční postih,“ konstatoval Kopecká s tím, že konečné rozhodnutí je ale na Lessym.

Pokutu dostane jako běžný občan

Výše finančního postihu podle Kopecké odpovídá zpravidla výši pokuty, kterou by dostal běžný občan za spáchání stejného přestupku. „Řidiči, který překročí v obci rychlost o více než 40km/hod., hrozí v přestupkovém řízení pokuta pět až deset tisíc korun, zadržení řidičského průkazu na půl roku až rok a odebrání pěti bodů,“ uvedl mluvčí na karlovarském magistrátu Jan Kopál.

Pokud Tomášek dostane od Lessyho opravdu finanční trest, může zaplatit v hotovosti najednou nebo si může sankci nechat strhávat z platu postupně. „Bude si moci v takovém případě vybrat,“ uvedla Kopecká.

Podle informací Práva Tomášek svůj řidičák už na karlovarském magistrátu odevzdal. Nyní musí čekat na rozhodnutí karlovarských úředníků, na jak dlouho o řidičák přijde. Lessy o kázeňském trestu rozhodne do poloviny dubna.

„Pan ředitel pochybil a postavil se k tomu férově a přijal následky. Jedná se o jeho první přestupek v kariéře,“ komentovala Pomichalová. Podobně v minulosti přišel o řidičák ředitel královéhradecké krajské policie Petr Přibyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám