Hlavní obsah

Nevyzpytatelný podivín schovával doma střelnou zbraň

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Neustále bombarduje úřady různými stížnostmi, žalobami či trestními oznámeními. Úřednici, která s ním neměla trpělivost, dokonce neváhal přetáhnout páskem z kalhot. Osmapadesátiletý Vladimír Mičkal, jehož chtěli psychiatři zbavit svéprávnosti kvůli závažné duševní poruše a nevypočitatelnému jednání, schovával doma střelnou zbraň, kterou odmítal vydat.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vladimír Mičkal na sebe poprvé strhl pozornost v prosinci 2008, kdy se řetězy připoutal ke stromům určeným k pokácení.

Článek

Zajistit se ji podařilo policii až po několika měsících při domovní prohlídce. Za to ve čtvrtek stanul před Okresním soudem Plzeň-město jako obžalovaný z nedovoleného ozbrojování.

„Ve svém bydlišti více jak tři měsíce nelegálně přechovával krátkou kulovou zbraň, konkrétně pistoli ráže 7,65mm Browning. Ta mu byla zajištěna při domovní prohlídce,“ řekl státní zástupce Jiří Růžička s tím,  že v minulosti obžalovaný vlastnil zbrojní průkaz, který mu byl ale pro nezpůsobilost odebrán.

Mičkal: Je to politický proces, chci emigrovat

Sám Mičkal v úvodu své obhajoby uvedl, že záležitost vnímá jako politický proces. „Předpokládám, že rozsudek je již předem napsán, že mě, pane předsedo, odsoudíte na rok nepodmíněně. V tom případě doufám, že mně také dáte možnost emigrovat do USA, kde trestný čin, za který jsem tady souzen, není trestným činem,“ uvedl Mičkal.

Tvrdil, že se za žádného zločince ani blázna nepovažuje. „Nikomu jsem nikdy nezpůsobil žádnou újmu na zdraví ani na majetku,“ prohlásil Mičkal. K zbrani se vyjádřit nechtěl. „Je na policii, jakou verzi podstrčí veřejnosti,“ podotkl.

Soudci také řekl, že fyzickou ani psychickou způsobilost k držení zbraně nikdy neztratil. “Jako důkaz mohu předložit osvědčení o testu, kterým jsem prošel a ze kterého vyplývá, že jsem schopen prodělat i parašutistický výcvik a vlastnit zbrojní průkaz,“ přesvědčoval Mičkal soudce.

Kritizoval soudce za hospitalizaci na psychiatrii

Tomu také vyčetl, že ho v rámci zkoumání nechal hospitalizovat v psychiatrické léčebně. „To jsou zvěrstva, které jsou srovnatelná s komunistickými manýry. Vy jste chopen mě nejprve popravit a pak soudit. Dodnes se mi třesou ruce, jak jste mne uvěznil mezi narkomany,“ osočil se Mičkal na soudce.

Pak se ještě zmínil o domovní prohlídce, při které mu policie našla v bytě zbraň.  „To byla razie, které se zúčastnilo patnáct policistů. Díval jsem se do hlavní dvou devítek a byl spoutaný jako medvěd. Při té prohlídce mi někdo z policistů ukradl starožitnost, konkrétně bajonet z první světové války, který mám  po dědečkovi a pro mne má památeční hodnotu,“ rozohnil se Mičkal. Poté soudce Luboš Patzenhauer jeho výslech přerušil a jednání odročil  na jiný den za účelem rozhodnutí o námitce podjatosti.

Mičkal, který má titul inženýr, se do podvědomí veřejnosti dostal poprvé v prosinci roku 2008, když se řetězem připoutal ke stromům v aleji Kilometrovka v Plzni, aby zabránil dřevorubcům v kácení. Soud už také jednou rozhodoval, zda ho zbaví svéprávnosti za neustálé spory a napadání úředníků.

Podle znalců z psychiatrické léčebny v Dobřanech trpí Mičkal  kverulantskou paranoidní psychózou a má bludy o tom, že je mu neustále křivděno, nebo že je sledován či ovlivňován. Soud ho nakonec na právech neomezil, byť duševní poruchu konstatoval, ale ne natolik závažnou, aby například nemohl nakládat se svým  majetkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám