Hlavní obsah

Protikorupční policie zkoumá majetek šéfů IKEM

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupčního útvaru se podle zjištění Práva zabývají miliónovými majetky vrcholových manažerů elitního pražského medicínského institutu IKEM. Zajímají je především rozsáhlé investice ředitele této státní nemocnice Jana Malého a jeho náměstka Ivana Netuky do nemovitostí za více než deset miliónů, které neodpovídají jejich oficiálním příjmům.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

A protikorupční policie teď pátrá po tom, zda investované milióny nepocházejí z příjmů „neoficiálních“, tedy např. ze zmanipulovaných zakázek nemocnice.

Právo už v této souvislosti informovalo, že detektivové z elitního útvaru se mimo jiné zabývají zakázkou za 20 miliónů, kterou od IKEM získala loni bývalá firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV).

Obchod související se stavbou hybridního operačního sálu uzavřel Jankovský za společnost Phar Service pouhý den poté, co ho Věci veřejné nominovaly na ministra vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Rozsáhlými majetky obou vysokých manažerů IKEM se policie zabývá na základě trestního oznámení, které úřadům došlo počátkem měsíce. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký šetření, mluvčí útvaru Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoliv vyjadřovat.

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz investoval osmašedesátiletý ředitel IKEM Jan Malý přes čtyři milióny korun do vily na pražské Hanspaulce, dva milióny do nového bytu ve Stodůlkách, vlastní apartmán v rezidenčním domě v Mariánských Lázních a za bezmála čtyři milióny koupil dva byty ve Špindlerově Mlýně. Vlastní i další nemovitosti, například rekreační domek u Štěchovic. Za nemovitosti přitom platil vždy v hotovosti bez půjček či hypoték.

Ivan Netuka pak podle serveru za hotové koupil dva byty v Haštalské a Kozí ulici v centru Prahy, vlastní také garsonku v jinonické novostavbě a byt v rezidenčním domě v Hlubočepích za jedenáct miliónů korun. Na něj si vzal šestimiliónovou hypotéku, zbývajících pět miliónů pak doplatil v hotovosti.

Oba manažeři přitom odmítají o svém majetku mluvit, a není tedy jasné, z čeho domy, byty a apartmány pořídili. Ani jednoho z manažerů se Právu ve středu nepodařilo kontaktovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám