Hlavní obsah

Kříž za ubité Němce u Dobronína někdo podřízl

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobronín

Dřevěný kříž, který na památku povražděných německých usedlíků nechal na místě nálezu ostatků u Dobronína na Jihlavsku vztyčit Milan Litavský s přáteli, někdo ve středu podřízl. Kříž se zlomil a spadl. Věc nyní vyšetřují policisté.

Foto: Jana Pechová, Právo

Torzo zlomeného kříže zajistili policisté jako předmět doličný.

Článek

„Hmotná škoda není velká. Ale morální újma změřitelná není,“ poznamenal Milan Litavský. „Je to strašná ubohost. Ti lidi tady o věci 60 let věděli a mlčeli, a teď dokážou jen podněcovat k nenávisti,“ okomentoval nejnovější epizodu kauzy.

Ta se otevřela vloni v srpnu, když na základě nashromážděných důkazů otevřeli policisté vyšetřování události z doby těsně po válce. Tehdy měla skupina alkoholem posilněných Čechů vyvést z vězení v Dobroníně 17 izolovaných německých starousedlíků a na louce za obcí v místě zvaném Budínka je brutálně povraždit.

Kauza budí i po dlouhých desetiletích značné emoce. Před zahájením archeologického průzkumu většina oslovených z místa tvrdila, že jde o nedoložené povídačky o události, která se nejspíš nikdy nestala. Po odkrytí ostatků 13 těl si však někteří vzpomněli, že na kosti se narazilo už při melioračních pracích v 70. letech – kdosi však měl dát tenkrát příkaz nález mlčky zahrabat.

A zatímco poslední přímý svědek poválečné události nedávno zemřel, objevilo se další svědectví o místě, kde by měla být ukryta další dvě mrtvá těla. Policie se tento týden nechala slyšet, že nové související místo prozkoumá. Odpovědí byly cedulky s hanlivými protiněmeckými nápisy, které se objevily na kříži. Vzápětí přišel na řadu samotný kříž.

„Bylo by dobré se konečně oprostit od vášní a zbytečného osočování, kdo z mrtvých byl jakým člověkem, a kde kdo byl či nebyl angažován, protože objektivní posouzení je v tomto případu takřka vyloučeno. Důležité je to, že šlo o zajatce a nakládání se zajatci má v kulturní společnosti jasná pravidla, která byla v tomto případě nejspíš porušena. Pokud to tak bylo, je třeba to říci nahlas a zajistit těm mrtvým právo na důstojné pohřbení,“ řekl Právu Miroslav Mareš, novinář, který vyšetřování celé kauzy odstartoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám