Hlavní obsah

Soudkyně, které hrozilo odvolání, zemřela

– Česká Lípa
Právo, Jaroslav Švehla

Čtyřiapadesátiletá soudkyně českolipského soudu Ivana Nováčková, které hrozilo odvolání kvůli propuštění cizince podezřelého ze zneužívání nezletilých dívek z vazby a pro další četná pochybení ve spisech, v sobotu náhle zemřela.

Článek

„Je to smutná událost. Nikdo to nečekal, ještě v pátek byla paní Nováčková v práci,“ prohlásila předsedkyně Okresního soudu v České Lípě Alena Procházková. Podle neoficiálních informací byla soudkyně dlouhodobě těžce nemocná.

Minulé pondělí předsedkyně soudu podala na základě několika prověrek na Nováčkovou kárnou žalobu kvůli závažným pochybnostem ve spisech.

Propuštění cizince z vazby prý nebylo tím hlavním důvodem podání žaloby. Soudkyně, která se věnovala civilním, exekučním a dědickým věcem, podle Procházkové chybovala opakovaně, za poslední tři roky se jednalo o třetí kárnou žalobu. „Kárné řízení se tak zastavuje. Učiním tak já, nebo brněnský Nejvyšší správní soud,“ dodala Procházková.

Minulý rok v dubnu Nováčkovou Nejvyšší správní soud potrestal snížením platu za průtahy v soudních řízeních a chyby ve 47 spisech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám