Hlavní obsah

Dříve vzorná studentka zemřela na předávkování, narkoman stanul před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případem úmrtí devatenáctileté studentky, která loni v květnu zemřela v Ostravě na předávkování heroinem, se začal v úterý zabývat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl pětadvacetiletý Radek Opiol, který podle obžaloby dívce heroin ve svém bytě poskytl. Hlavní líčení je naplánováno do čtvrtka, zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Radek Opiol u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Obžaloba viní Opiola z toho, že nese za smrt dívky odpovědnost. „Opakovaně poskytl dívce k užití nezjištěné množství heroinu, ač se s ní teprve seznámil, a proto nemohl znát její zdravotní stav a toleranci na tuto látku,“ tvrdí obžaloba.

„Poté, co jí poskytl poslední dávku heroinu, kterou si sama pomocí čajové lžičky, zapalovače, citrónové šťávy a vaty injekční stříkačkou aplikovala, v důsledku otoku mozku způsobeného intoxikací heroinem zemřela,“ píše se v obžalobě.

Radek Opiol u soudu potvrdil, že dívka v jeho bytě tři dny bydlela společně se svým přítelem, který ji k drogám před nějakým časem přivedl. Opiol také přiznal, že po celou dobu trojice užívala heroin a poslední dávku poskytl dívce on, protože její přítel už třetí den v bytě nebyl.

Pak ale potkala Mrózka, který jí dal první dávku heroinu
otec mrtvé dívky

„Pak jsem usnul a vzbudilo mne až zvonění telefonu. Snažil jsem se ji probudit, ale nereagovala. Věděl jsem, že je zle, a volal jsem záchrannou službu,“ vypověděl Opiol před soudem. Přivolaný lékař už ale dívce nedokázal pomoci.

Soudní jednání sledoval také otec zemřelé dívky, který nevidí hlavního viníka tragédie v obžalovaném, ale v jejím příteli Pavlu Mrózkovi, který studentku k drogám přivedl. „Den před její smrtí z bytu odešel. Nevíme, co se tam stalo a asi už se pravdu nedozvíme,“ řekl otec dívky. Dodal, že dcera byla až do osmnácti let vzornou studentkou. „Pak ale potkala Mrózka, který ji dal první dávku heroinu,“ dodal otec. Rodina se snažila dívce pomoci a zajistila jí i léčbu. Její přítel ji ale vždy k drogám znovu stáhl. „Byla na svém příteli závislá,“ potvrdil i obžalovaný Opiol.

Policisté se o úmrtí studentky dozvěděli na počátku května. Později zatkli i skupinu dealerů, u kterých si skupinka mladých lidí drogy kupovala - 48letého Vietnamce a dvě ženy ve věku 25 a 28 let. „Drogy prodávali v domku, který dříve sloužil jako nevěstinec,“ řekl již dříve kriminalista Pavel Václavík.

Dodal, že prodej drog v domečku, který byl schovaný za vysokou betonovou zdí, fungoval nepřetržitě. „Pro drogu si tam bylo možné přijít v kteroukoliv denní i noční dobu,“ dodal Václavík.

Podle zjištění policie dealeři prodali za několik posledních let sedm kilogramů heroinu a téměř kilogram pervitinu. „Prodejem heroinu si vydělali asi 4,5 miliónu korun a další jeden a půl miliónu si vydělali na pervitinu,“ uvedl kriminalista.

Obvinění jsou ve vazbě a soud se případem zabývá v samostatném soudním líčení. Žádnému z nich ale nehrozí tak vysoký trest jako právě Radku Opiolovi, který je obžalobou viněn ze smrti studentky. Nový trestní zákoník na tento případ pamatuje s přísným trestem od 10 do 18 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám