Hlavní obsah

Žalobkyně si po svém opileckém výstupu stěžuje na postup policistů

Právo, Josef Koukal

Kladenská státní zástupkyně Eva Růžičková, která začátkem února ztropila opileckou scénu v místní restauraci a byla dočasně zbavena funkce, si stěžuje na zasahující policisty. Postup kladenských mužů zákona tak prověřují orgány interní kontroly středočeského policejního ředitelství.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Krajský státní zástupce se obrátil na našeho ředitele odboru vnitřní kontroly s prosbou, aby naši kolegové prošetřili postup těchto policistů. Tak se i děje a výsledek by mohl být znám za týden,“ potvrdila Právu středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.

Růžičková podle ní nebyla spokojena s postupem policistů na místě, tedy v restauraci, a pak na obvodním oddělení, kam byla předvedena a kde strávila dvanáct hodin v cele. Podrobnosti, co přesně žalobkyni na postupu policistů vadilo, Budská nesdělila.

Čeká ji kárné řízení

Růžičkovou už začátkem března dočasně zbavil funkce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Žalobkyni teď čeká kárné řízení před Nejvyšším správním soudem. Zpovídat se bude z obvinění, že ohrozila vážnost funkce a porušila své služební povinnosti.

Pracoviště na Okresním státním zastupitelství v Kladně už nenavštěvuje. „Musela odevzdat klíče, služební průkaz a na úřad nesmí,“ řekla Právu okresní státní zástupkyně Nina Brozová. Rozpracované případy Růžičkové rozdělila mezi ostatní státní zástupce.

„Byla u nás krátkou dobu, takže její věci převzali kolegové, s tím problém nebyl. Ve výběrovém řízení máme jednoho uchazeče na místo státního zástupce, který bude brzy jmenován, takže ji plynule nahradí,“ podotkla Brozová.

Zda 48letá žalobkyně o funkci definitivně přijde, záleží na rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Ministr státního zástupce trvale zbavit funkce nemůže. Růžičková se opila v pátek 4. února v kladenské restauraci nedaleko tamního soudu.

Podle svědků poobědvala láhev červeného vína a několik skleniček tvrdého alkoholu.

Později dělala problémy se zaplacením a přivolaným strážníkům městské policie nadávala do blbečků. Teprve poté ženu zadrželi kladenští policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám