Hlavní obsah

Z pražského muzea ukradli slavnou Drtikolovu fotografii

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ze stálé expozice Umělecko-průmyslového muzea v Praze někdo o víkendu ukradl Vlnu – velmi vzácnou fotografii Františka Drtikola (1883–1961), klasika české výtvarné avantgardy.

Článek

Ke krádeži, kterou Právu v pondělí potvrdila ředitelka muzea Helena Königsmarková, došlo zřejmě v neděli v podvečer, krátce před uzavřením muzea.

Pachatel fotografii, trvale vystavenou v prvním patře muzea, šikovně vyřízl. Zaměstnanci ztrátu cenného exponátu zjistili až v pondělí dopoledne.

Königsmarková pro Právo řekla: „Jsme naprosto zdrceni. Je to nejvzácnější Drtikolův originál v majetku muzea, v dějinách české i světové fotografie jde o unikátní a slavné dílo. Když jsme Vlnu půjčovali na zahraniční výstavy, tak pojistná hodnota byla 50 tisíc euro (1,2 miliónu korun), skutečná uměleckohistorická cena je prakticky nevyčíslitelná.“

Na světových aukcích je Drtikol nejvíce ceněným českým fotografem. Jeho fotografie Sněžná vlna o rozměrech 16,6 × 38,3 cm se na jaře 2007 prodala u americké aukční společnosti Sotheby’s za 312 tisíc amerických dolarů, což je téměř 5,5 miliónu korun.

Podle informační internetové aukční stránky ARTplus Berlínská galerie Kicken (Gallery Kicken) loni v březnu na uměleckém veletrhu v Maastrichtu jednu z variant Drtikolovy Vlny nabízela sběratelům za 400 tisíc eur, v korunách tedy za víc než 9,5 miliónu.

Podle Königsmarkové se zločin odehrál zřejmě v neděli krátce před 18. hodinou, kdy se muzeum uzavírá. Že Drtikol zmizel, se zjistilo až další den při náhodné kontrole, protože v pondělí je stálá expozice pro diváky vždy zavřená.

„Museli to udělat profesionální zloději a zřejmě na speciální zakázku,“ řekla dále Königsmarková.

„Vyřízl velmi zručně fotografii z rámu i pasparty a musel s tím mít zkušenost. Amatér to určitě nebyl. Máme v muzeu kamerový systém i fyzickou ostrahu. Zřejmě si zloděj či spíše zloději vyčíhli situaci, kdy už se muzeum skoro zavírá,“ dodala. Případ už vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám