Hlavní obsah

Kauza karlovarských policistů jde před soud

– KARLOVY VARY
Právo, Patrik Biskup

Obžalobu na pětici důstojníků karlovarské policie obviněných z maření vyšetřování poštovní loupeže, ze které je podezřelý jejich kolega Jan Budík, dostal přidělenu karlovarský soudce Tomáš Mahr. On byl tím, kdo trestní stíhání důstojníků inicioval loni v červnu během hlavního líčení s Janem Budíkem.

Článek

Tři roky vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele teď hrozí veliteli Služby kriminální policie a vyšetřování Miroslavu Roušalovi, vedoucímu prvního oddělení kriminální policie Jaroslavu Hladíkovi, jeho zástupci Petru Fojtovi, kriminalistovi Jiřímu Kožíškovi a Budíkovu otci Vladimírovi, který byl v době vyšetřování loupeže náměstkem karlovarského policejního ředitele.

Jan Budík v prosinci 2002 podle státního zástupce přišel na pobočku pošty na Zlatém Vrchu se složenkou, na které bylo napsáno, aby mu úřednice vydala peníze a nikomu se nic nestane. Pracovnice pošty muži vydaly více než třináct tisíc korun. Ten pak z pošty odešel a zmizel.

Úřednice jej ale poznaly o dva dny později, kdy na stejnou poštu přišel zaplatit složenku. Budíkovi kolegové tehdy přesvědčovali ženy za přepážkou, že poštu nemůže vyloupit policista, čímž je zmátli. Správně měli svědkyním ukázat podezřelého mezi jinými figuranty, což neučinili, a tím zmařili jeden ze zásadních důkazů," prohlásil soudce Mahr, když v červenci Budíka zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů.

Krajský soud v Plzni ale zprošťující verdikt v prosinci zrušil a nařídil Mahrovi, aby provedl další důkazy a případ znovu projednal a rozhodl. Podle předsedkyně karlovarského soudu Daniely Kovářové je nyní na soudci Mahrovi, zda se z případu obžalovaných důstojníků vyloučí a nebo nařídí hlavní líčení a rozhodne. "Já bych se spíše přikláněla k té první variantě s ohledem na to, že by obžalovaní mohli namítat podjatost. Nemohu to ale nijak ovlivnit. To by bylo zasahování do nezávislosti soudce," řekla šéfka soudu.

Nový policejní šéf

Tomáš Mahr byl v pátek na dovolené, takže se k tomu nemohl vyjádřit. Pracovnice trestní kanceláře pouze uvedla, že soudce si spis chce nejprve nastudovat a potom rozhodne, jak bude dál postupovat.

Od pondělka povede karlovarskou policii nový muž, který ve funkci vystřídá Vlastimila Slíže. Ten na podzim rezignoval a požádal o přeřazení do jiného kraje. Mezi sedmi uchazeči o uvolněné Slížovo místo nejlépe obstál ve výběrovém řízení dosavadní tachovský policejní ředitel Lubomír Kučera.

Na klíčových postech za stíhané důstojníky se objevily také nové tváře. Jejich jmenování do funkcí je pouze na jeden rok s ohledem na to, že kauza jejich předchůdců ještě není pravomocně skončena.

Reklama

Související témata:

Související články

Na karlovarské policii se hýbou škatulata

Nové tváře se objevily na klíčových postech ve vedení karlovarského policejního ředitelství. Personální škatulata by měla pomoci stabilizovat situaci, která...

Výběr článků

Načítám