Hlavní obsah

Muži našli při práci kosterní pozůstatky německého vojáka z války

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Kosterní pozůstatky německého vojáka z období druhé světové války našli v minulém týdnu dva muži při zemních pracích na poli u Pustých Jakartic na Opavsku. Sdělila to o víkendu mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedla, nález policii oznámil jeden z mužů ve čtvrtek večer, v pátek se pak na místo dostavil pracovník Národního památkového ústavu Ostrava, který kosterní pozůstatky včetně prázdné nábojnice, německého pouzdra na plynovou masku a přilby převzal.

Podle Schindlerové však nejde o ojedinělý nález. „Občas se to stává, loni jsme zaznamenali jeden nebo dva takové nálezy,“ řekla. Jak dále uvedla, často pak lidé od jara do podzimu na území, kde se v roce 1945 uskutečnila Ostravsko-opavská operace, nacházejí například při výkopových pracích při stavbě domů nebo stavbaři při výstavbě silnic munici.

„Jak se oteplilo, v podstatě není dne, aby se něco nenašlo,“ doplnila. Například v pátek v Markvartovicích našel muž při zemních pracích ruční granát ruské výroby, další muž v sobotu v Brance u Opavy na procházce lesem objevil odkrytou dělostřeleckou minu z druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám