Hlavní obsah

Českého velvyslance v Thajsku stíhá policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z protikorupční policie začali podle zjištění Práva stíhat současného velvyslance České republiky v Thajsku Milana Sedláčka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvinění podle všeho souvisí s kauzou seminářů v Asii, za které ministerstvo zahraničí před třemi lety vyplatilo soukromé firmě 1,5 miliónu korun, ale které zřejmě nikdy neproběhly.

A právě Sedláček tehdy coby sekční šéf ministerstva smlouvy podepisoval, čímž měl podle policie zneužít své pravomoci.

Sedláček přišel na české velvyslanectví v Thajsku teprve v lednu letošního roku, a to z funkce generálního sekretáře ministerstva zahraničí.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se ke kauze nechtěl jakkoliv vyjadřovat, Sedláčkovo obvinění ale Právu potvrdily dva dobře informované zdroje blízké vyšetřování.

Detektivové už podle informací Práva poslali Sedláčkovi sdělení obvinění diplomatickou poštou, stíhání ale formálně začíná až v momentě, kdy ho převezme.

Policie se kauzou zabývá na základě trestního oznámení, které podle dřívějších informací médií upozorňovalo na trojici seminářů v Singapuru, Hongkongu a Číně.

Černínský palác před dvěma lety potvrdil, že se na zakázce podílela firma Image Conference and Consulting, které ministerstvo zaplatilo 464 tisíc za seminář v Číně, 489 tisíc za podobnou akci v Hongkongu a 497 tisíc za prezentace v Singapuru. České ambasády, které se na nich měly podílet, o nich ale nic nevěděly.

Proplácením akcí, které se zřejmě vůbec neuskutečnily, se zabývali i auditoři ministerstva zahraničí. „Veškerou dokumentaci jsme předali policii,“ řekl k tomu včera Právu mluvčí resortu Vít Kolář. Zároveň dodal, že o obvinění velvyslance ministerstvo žádné oficiální informace zatím nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám