Hlavní obsah

Matka, která chtěla otrávit dceru chladicí kapalinou, dostala 25 let vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Do vězení na 25 let půjde sedmadvacetiletá žena z Nejdku na Karlovarsku za připravovanou vraždu své šestileté dcery Terezy, kterou se pokusila otrávit chladicí kapalinou do motorů. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Plzni. Pro výkon trestu ji zařadil do věznice se zvýšenou ostrahou.

Článek

Žena při vynesení rozsudku zkolabovala, zbytek rozsudku vyslechla v sedě. "Jednání obžalované se vymyká lidskému chápání," prohlásil předseda senátu Jan Špeta.  Podle něj žena vše naplánovala tak, aby vina padla na jejího druha.

V odůvodnění rozsudku, v němž soudce popisoval následky otravy, se žena rozplakala.

"Obžalovaná dělala vše pro to, aby dcera zemřela. Podala jí smrtící dávku jedovaté látky a pak záměrně zatajovala pravdu, aby lékaři nemohli včas zahájit léčbu. Neměla nad svou dcerou slitování, a tak ani senát neměl slitování při rozhodování o výši trestu, " uvedl Špeta.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vězeňská eskorta odvádí obžalovanou ženu ze soudní síně.

Dosud bezúhonná žena jednala podle žalobkyně Václavy Brýdové plánovitě a po činu se snažila zamaskovat stopy, a to například tím, že obal od kapaliny hodila do popelnice. Později chtěla svést vinu na otce Terezky, se kterým se ve zlém rozešla.

U soudu svého jednání litovala. "Své dceři bych nikdy neublížila," vzlykala, když dostala slovo. Dál k událostem z konce loňského srpna nevypovídala.

Po rozsudku, proti kterému se obžalovaná na místě odvolala, jí soud povolil krátkou rozmluvu se sestrou. Obě ženy se objaly a plakaly. „Dyť jsem nic neudělala. Vůbec nic jsem neudělala. Já to nezvládnu,“ vzlykala odsouzená matka. Sestra ji po několika polibcích na tvář utěšovala.

Stála u mé postýlky, smála se a řekla mi, že chce, abych umřela.
dívka

Holčička pak policistům popsala, že jí matka dala vypít ošklivý čaj, po kterém ji začalo bolet bříško. „Stála u mé postýlky, smála se a řekla mi, že chce, abych umřela,“ uvedla Terezka, jejíž výpověď soud v jednací síni přehrál ze záznamu na DVD.

Požití jedovaté látky způsobilo holčičce těžkou poruchu vědomí, rozvrat vnitřního prostředí a poškození ledvin. Lékaři ji doslova sebrali hrobníkovi z lopaty. O jejím uzdravení hovořili jako o zázraku. Teď už zase chodí do mateřské školky, je veselá a spokojená.

Žena, která dala své dceři pít nemrznoucí kapalinu, přichází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

Za zločinem stojí zřejmě žárlivost matky. Ta dceři vyčítala, že má otce více v oblibě než ji. „Říkala mi, že jsem raději u táty než u ní. Já jí na to říkala, že ne, že jsem u všech stejně ráda,“ vypověděla holčička. Ta také na záznamu hovoří o tom, že maminka je ve vězení, protože ji chtěla otrávit. „Vím to od babičky,“ svěřovala se policejní psycholožce.

Otec měl zdravotní problémy, dokud nezačal jíst jinde

Žena zřejmě chtěla ublížit i Terezčinu otci. Ten u soudu naznačil, že se ho snažila také otrávit, a to v době, kdy ještě spolu žili.

"Zničehonic jsem začal mít zdravotní problémy. Kolaboval jsem, několikrát mě musela sanitka odvézt na pohotovost. Lékaři si s tím nevěděli rady. Až když jsem viděl, jak mi přítelkyně kape něco na rohlík, začal jsem mít podezření,“ popisoval muž dramatické okamžiky.

Ty se stupňovaly a vyvrcholily, když zjistil, že po odchodu přítelkyně do práce jsou v kuchyni puštěné nezapálené plynové hořáky. Zdravotní problémy u něho ustaly, když se začal stravovat mimo domov u svých rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám