Hlavní obsah

Dva narkomani vylákali od seniorů přes milión historkou o vnukovi

Právo, Aleš Honus

Pomocí historky o vnukovi v nouzi, který potřebuje od babičky půjčit peníze na auto, se v několika minulých měsících podařilo dvojici narkomanů podvést více než dvě desítky seniorů a vylákat od nich přes milión korun. Peníze obviněný muž a žena utratili za heroin. Nejstarší z obětí měla 92 let.

Článek

O případu informovala ve středu moravskoslezská policie. „Kriminalisté vědí o 21 poškozených, ze kterých byli dva muži. Všichni celkově přišli o 1,2 miliónu korun. Oběti jsou z Havířova, Karviné, Českého Těšína, Ostravy a Frýdku-Místku. Pouze ve čtyřech případech se pachatelům nepodařilo peníze získat, protože senioři buď zavolali svým příbuzným a ověřili si požadavek jejich opravdového vnuka, nebo kvůli podezření kontaktovali policii,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Tři sta tisíc od jediné paní

Pachatelé podle ní okrádali důchodce o částky od desetitisíců až po statisíce. „Největší úlovek se jim podařil v srpnu minulého roku. Zavolali 89leté paní z Karviné. Pod legendou koupě auta od ní vylákali 100 tisíc korun s tím, že si pro peníze přijde kamarádka volajícího, tentokrát nešlo o vnuka, ale o synovce. Když se paní po předávce peněz kamarádce synovce vrátila do bytu, zazvonil opět telefon a falešný synovec ji požádal, zda nemá ještě nějaké peníze. A tak dobrosrdečná paní předala neznámé ženě dalších 200 000 korun,“ řekla mluvčí policie.

Někteří z podvedených důchodců se na policii obrátili po čase sami, některé museli o jejich omylu informovat až kriminalisté. „Při prověřování případu policisté kontaktovali seniory, u kterých se domnívali, že se mohli stát obětí jednání muže a ženy. Když své podezření sdělili jisté paní, ta nechtěla za žádnou cenu kriminalistům uvěřit, že by právě ona mohla být podvedena. Vůbec nic netušila. Ale bohužel, když zavolala svému vnukovi, vyšla pravda najevo,“ dodala mluvčí.

Výběr z telefonního seznamu

Pachatelé si své oběti vybírali pomocí telefonního seznamu. „Vybrali si jméno, u kterého byl předpoklad, že paní je starší, například Marie, Anežka, Věra a podobně. Vytočili číslo, a pokud hlas v telefonu patřil evidentně seniorce, začal muž s historkou, že její vnuk nutně potřebuje koupit auto. A spěchá to. Pár hřejivých slovíček většinou ženy obměkčily a slíbily peníze. Falešný vnuk přijít nemohl, a tak poslal ve stanovenou dobu svou známou. Kamarádka volajícího byla vždy při následném osobním kontaktu s podvedenou osobou milá, příjemná. Bez jakéhokoli zbytečného zdržování peníze na chodbě domu nebo před domem převzala a rychle odešla,“ dodala mluvčí policie.

Třiatřicetiletý muž a o tři roky mladší žena ze Slovenska s přechodným bydlištěm ve Frýdku-Místku už jsou ve vazbě. „Jsou obviněni z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Hrozí jim až osm let vězení. Policisté provedli domovní prohlídku v místě, kde se obvinění zdržovali. Zajistili například notebook, hotovost, několik mobilních telefonů a další věci,“ dodala Štětínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám