Hlavní obsah

Napadení místostarosty si starší ze dvou útočníků odpracuje

Právo, Patrik Biskup
Třemešná

Starší ze dvou bratrů, které policie obvinila z prosincového napadení místostarosty obce Třemešné na Tachovsku Jaroslava Tomana (KSČM), si trest odpracuje. Rozhodl o tom tachovský soudce Josef Junek. Na devatenáctiletého mladíka vydal trestní příkaz, kterým ho uznal vinným z ublížení na zdraví.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Uložil jsem mu trest obecně prospěšných prací,“ řekl v úterý Právu Junek. Konkrétní výši hodin, které musí mladík odpracovat, ale soudce nesdělil s tím, že rozhodnutí ještě není v právní moci. Pokud by si odsouzený nebo státní zástupce proti němu podal odpor, musel by soud nařídit hlavní líčení. To čeká druhého z útočníků, kterému ještě nebylo osmnáct let. U mladistvých totiž zákon neumožňuje rozhodnout o vině trestním příkazem.

Soudce Junek se ještě před verdiktem pokusil obě strany usmířit, a to prostřednictvím probační a mediační služby, kde si to měl obviněný s napadeným politikem vyříkat. „Pracovníkům probační služby se ale nepodařilo kontaktovat poškozeného, tak to projednali pouze s obviněným, který se doznal a souhlasil s tím, že pokud by mu byl uložen trest obecně prospěšných prací, tak ho bude vykonávat,“ dodal Junek.

Sourozenci  napadli Tomana u jeho bytu. „Před půlnocí někdo zabouchal na dveře. Otevřel jsem a na chodbě stáli dva kluci. Zeptal jsem se jich, co chtějí. V tom se na mne vrhli. Nejdřív jsem dostal klackem jednu přes hlavu a postupně schytal další údery. Pak se mnou ještě vyrazili dveře od sousedova bytu. Ten vyběhl stejně jako moje dcera s přítelem, které ten randál vzbudil,“ popisoval místostarosta dramatické chvilky. Podle svých slov původně nechtěl incident nikde hlásit.

Polil jejich matku pivem

„Když mě přestali mlátit, zůstali stát na schodech a čuměli jako trubky. Nechal jsem je prostě být. Myslel jsem si, že to nějak ustojím,“ řekl dále místostarosta, který po útoku skončil v nemocnici s podezřením na otřes mozku. V rozhovoru s Právem pak naznačil, že napadení mohlo být dozvukem podzimních komunálních voleb.

„Pochopil jsme to z řečí, kterými hoši bití komentovali,“ prohlásil tehdy Toman. Stejně jako on se k politickému motivu útoku zpočátku přikláněl i starosta obce Ladislav Kletečka (nez).

„Osobně jsem přesvědčen, že šlo o odplatu za volbu starosty, při které pan Toman nepodpořil kandidáta z politického uskupení, za které šel do voleb. Při vyrovnané volbě svým rozhodujícím hlasem podpořil mne a to vyvolalo v druhém táboře zlou krev,“ tvrdil Kletečka.

Vyšetřování ale nakonec žádný politických podtext útoku neprokázalo. Podle policistů chtěli bratři jen pomstít svoji matku, kterou podle nich místostarosta veřejně pohanil, když ji v místní restauraci úmyslně polil pivem.

„Oba obvinění u výslechu litovali, že to došlo tak daleko,“ uvedl šéf tachovských kriminalistů a vyšetřovatelů Jan Michalec. Pokud by útok souvisel s výkonem Tomanovy funkce, byli by podle Michalce mladíci trestně stíháni za násilí proti úřední osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám