Hlavní obsah

Za žhářský útok v osadě Bedřiška výrazně přísnější tresty

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Výrazně vyšší tresty za žhářský útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška z loňského března uložil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci. Mladík, který útok spáchal, vyfasoval čtyři roky ve věznici pro mladistvé. Matka si odpyká za mřížemi sedm a půl roku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie vede k soudu mladíka a jeho matku odsouzené za útok na romské sousedy v osadě Bedřiška

Článek

VS mladíkův čin posoudil jako zločin obecného ohrožení spáchaný v úmyslu způsobit smrt více lidem. Matka byla odsouzena za návod k stejnému zločinu.

Od Krajského soudu, jehož verdikt nyní VS zamítl, syn i matka loni v prosinci dostali podmínky na tři a jeden a půl roku za obecné ohrožení a nepřekažení trestného činu.

Útok se stal loni 14. března v nočních hodinách. Mladík se tehdy v důsledku dlouhodobých sporů rozhodl vhodit do domu romských sousedů zápalnou láhev a tímto založit požár. Obstaral si k tomu láhev, do které nalil éter a jako knot použil kus látky. Prováděl to doma v kuchyni a při tom jej sledovala jeho matka.

Uhořet mohlo 11 lidí včetně pěti dětí

Poté okolo čtvrté hodiny ranní vhodil takto připravenou láhev s hořícím knotem do okna domu sousedů, přičemž se jednalo o celodřevěný dvojdomek, ve kterém bydlely dvě rodiny. V tu dobu se však v objektu nacházelo celkem jedenáct osob, z nichž bylo pět dětí.

Neštěstí se nestalo pouze shodou šťastných okolností. Mladík totiž láhev vhodil do místnosti, kde v tu dobu spala nezletilá dívka a ta se krátce na to vzbudila, přičemž se jí podařilo uhasit hořící knot láhve i část koberce, na který láhev dopadla.

Na syna delikventa byl soud přísnější

Státní zástupce u VS požadoval překvalifikování jednání obou obžalovaných na pokus vraždy na více osobách a dětech mladších 15 let, případně na obecné ohrožení a v té souvislosti uložení přísnějších nepodmíněných trestů. Obžalovaná se domáhala zproštění obžaloby. Tvrdila, že na jednání syna se nijak nepodílela.

VS však dal částečně za pravdu jen státnímu zástupci. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že matka syna navedla, ale protože se dál na činu nijak nepodílela, nikdo nebyl zraněn a nevznikla ani žádná škoda, uložili jsme jí trest pod spodní hranicí zákonné sazby, která činí 12 až 20 let, případně doživotí. Na syna, u něhož zákonná sazba je jeden až pět roků, jsme museli působit přísnějším trestem, neboť páchá drobné krádeže, výtržnictví a nechodí řádně ani do školy,“ vysvětlil předseda senátu VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám