Hlavní obsah

Falešná advokátka chtěla obelstít soud falešným diplomem

Právo, Aleš Honus

Frýdecko-místeckou bývalou advokátku Marii Adamcovou, která byla loni odsouzena k podmíněnému trestu za neoprávněné podnikání, policie v minulých dnech obvinila už podruhé. Tentokrát za padělání a pozměňování veřejné listiny, protože vyšlo najevo, že u soudu předložila padělaný vysokoškolský diplom. O případu informoval v pondělí mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Osmatřicetiletou ženu policie poprvé začala stíhat před dvěma lety, protože se vydávala za advokátku, ačkoliv nikdy nevystudovala žádnou vysokou školu. Přesto si před jméno napsala titul Mgr. a vykonávala advokátní praxi. Při výslechu policistům uvedla, že vystudovala vysokou školu, někde v Anglii, na přesné jméno školy si však nedokázala vzpomenout a diplom nemohla údajně najít.

Případ však měl další vývoj. „K překvapení všech přinesla k soudu vysokoškolský diplom, podle nějž absolvovala již před deseti lety Akademickou právní univerzitu v Moskvě. Když policisté prověřovali původ diplomu, nestačili se divit. Cestou právní pomoci zjistili od ruské milice, že žena tohoto jména nikdy na této škole nestudovala.

"Diplom je sice na skutečném státním blanketu, razítko školy je však padělané, chybné je jméno rektora školy a datum vykonání státní závěrečné zkoušky,“ uvedl Žurovec.

Podmínku může nahradit tvrdší trest

Osmatřicetiletá žena se dokonce podle policejního mluvčího pokusila svůj diplom legalizovat, když požádala Masarykovu univerzitu v Brně o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace. „To však tato univerzita odmítla,“ dodal mluvčí.

Žena byla před půl rokem pravomocně odsouzena za nedovolené podnikání podmíněným trestem odnětí svobody, nyní ji hrozí další dva roky za padělání a pozměňování veřejné listiny.

Marie Adamcová se za advokátku přitom úspěšně vydávala osm let. Sepisovala miliónové smlouvy s lidmi i firmami a radila jim s právními problémy. Důvěřiví klienti si dokonce k falešné advokátce dávali do úschovy miliónové sumy, zakládali jejím prostřednictvím firmy nebo si nechali radit během rozvodového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám